Foodies

Column Willem

Stevig om in te bijten maar toch zacht genoeg om met je tong tegen je gehemelte te pletten. Zoet als honing maar zuur genoeg om je aandacht vast te houden. Bloemig geparfumee­rd maar toch zo eenvoudig dat eigenlijk iedereen ze lekker vindt. De oer-Hollands

- Willem “Als kok, fotograaf en receptensc­hrijver ben ik altijd op zoek naar de balans tussen mooi en lekker. Ik ben gek op goede barbecue en ik haat kiwi en papaya.”

Willem maakt aardbei Romanov; een betere manier om je oogst te verwerken is er niet

Eerlijk gezegd vind ik het ontzettend moeilijk om recepten te bedenken met aardbeien. Er valt volgens mij namelijk niks te verbeteren aan een mooie verse aardbei. Die mooie rode kleur, de zorgvuldig op gelijke afstand geplaatste pitjes in de verder glanzende huid, het frisgroene kroontje dat het vorstelijk karakter van de aardbei onderschri­jft. Alsof de natuur al tegen je zegt: hier, neem dit, het is al perfect dus je hoeft er niets meer aan te doen.

Vanwege deze natuurlijk­e perfectie ben ik in principe tegen dingen als aardbeienc­upcakes, aardbeieni­js en zelfs aardbeienj­am, toch een beetje dé jam, kan me niet bekoren. Neemt niet weg dat je wel dingen kan doen om die verse aardbeien nóg beter tot hun recht te laten komen. Marineer je verse aardbeien eens met de volgende saus, vrij geïnterpre­teerd naar het recept van mijn oude chef, Jeroen Vesters. Hij gebruikte de marinade voor ‘fraises Romanov’, een klassieker uit de Franse keuken.

Doe een scheutje water in een pan met dikke bodem en voeg 100 g suiker toe. Laat de suiker op middelhoog vuur karamellis­eren. Roer niet of zo min mogelijk in de karamel. Was intussen 200 g aardbeien, maak ze schoon en pureer ze in een blender of met de staafmixer (die paar aardbeien met een plekje die in ieder bakje wel zitten zijn hier perfect voor!). Blus de karamel af met de aardbeienp­uree en 150 ml sinaasappe­lsap. Laat rustig koken tot de karamel helemaal is opgelost. Schraap ondertusse­n het merg uit een ½ vanillesto­kje en voeg toe aan de saus. Eventueel kun je de saus wat dikker maken door 1 tl maizena te mengen met 1 el koud water en dit al roerend aan de kokende saus toe te voegen. Roer als laatste 50 ml wodka (of 100 ml, net wat je lekker vindt) door de saus en neem van het vuur. Giet de saus door een fijne zeef en laat hem helemaal afkoelen voor gebruik. Marineer je aardbeien er pas net voor het serveren mee. Bewaar de saus in een fles of pot in de koelkast en je hebt er het hele aardbeiens­eizoen plezier van!

Wil em:“Er val v lgens mij nies ever beren an en mie, verse ard bei .”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands