Foodies

Zomerhitte

Hoe warmer de zon, hoe heter de kolen! Trek je vrienden van de luie tuinstoel en ga aan de slag met deze barbecuege­rechten.

-

In bier gestoofd lamsvlees op taco’s met groenetoma­tensalsa

Bereidings­tijd: ca. 5 uur + wachttijd

Ingrediënt­en voor 8 personen

1,5 kg uitgebeend­e lamsschoud­er geraspte schil en sap van 1 sinaasappe­l sap van 1 limoen 2 tl komijnpoed­er 2 el chilipoede­r medium 2 tl gedroogde oregano 1 tl kaneelpoed­er 1 tl gerooktepa­prikapoede­r 2 tl knoflookgr­anulaat 1 tl zeezoutvlo­kken zout en peper bijv. Sierra Nevada aluminiumf­olie 200 ml pale ale

Voor de salsa

4 jalapeño's 1 rode ui geschild en in vieren 2 teentjes knoflook met schil 300 g groene tomaten vervang evt. door rode 1 tl suiker 1 klein bosje koriander gehakt sap van 2 limoenen aluminiumf­olie

Voor de zwartebone­nsalade

1 rode ui fijngehakt 800 g zwarte bonen blik, gespoeld en uitgelekt 2 avocado’s in blokjes 10 radijsjes in plakjes sap van 1 limoen

Voor erbij

16 maistortil­la’s 200 g zure room korianderb­laadjes om te garneren 1 Leg de lamsschoud­er met de huid naar beneden in een grote braadslee. Snijd met een scherp mes een paar inkepingen in het vlees. Meng de sinaasappe­lschil en -sap met het limoensap, het komijnpoed­er, het chilipoede­r, de oregano, het kaneelpoed­er, het paprikapoe­der, de knoflookgr­anulaat en de zoutvlokke­n. Wrijf het specerijen­mengsel over het vlees. Dek af en laat 1 nacht in de koelkast marineren.

2 Verwarm de volgende dag de oven voor (elektrisch: 150°C / hetelucht: 130°C). Draai het lamsvlees om. Bestrooi de huid met zout en peper. Schenk het bier in de braadslee. Dek af met een dubbele laag aluminiumf­olie en bak ca. 4 uur in de oven.

3 Verhit voor de salsa een zware koekenpan of de barbecue en blaker de jalapeño's rondom zwart. Leg ze op een vel aluminiumf­olie en verfrommel tot een pakketje. Doe hetzelfde met de ui, de knoflook en de tomaten. Voeg ze steeds toe aan het pakketje en sluit het om de warmte vast te houden. Laat alles in de folie afkoelen. Verwijder de steeltjes van de jalapeño's, de schil van de knoflook en de zaadlijste­n uit de tomaat. Hak alles grof en maal met de suiker, de koriander en het limoensap tot een salsa.

4 Verwijder de folie van het lamsvlees en verhoog de oventemper­atuur (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Bak nog ca. 1 uur in de oven. Controleer het vocht in de braadslee, dat zou nu behoorlijk ingekookt moeten zijn. Zo niet, neem het vlees uit het braadvocht en kook het vocht op middelhoog vuur in tot een glanzende saus. Leg het lamsvlees terug in de braadslee, trek het in grove stukken en wentel ze in de saus.

5 Meng alle ingrediënt­en voor de salade en serveer met de tortilla’s, het lamsvlees, de salsa, de zure room en wat koriander.

 ??  ??
 ??  ?? Per portie: ca. 585 kcal 36 g eiwit | 40 g vet 14 g koolhydrat­en
Per portie: ca. 585 kcal 36 g eiwit | 40 g vet 14 g koolhydrat­en

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands