Foodies

Tandooribl­oemkool met granaatapp­elrijst

-

Bereidings­tijd: ca. 1 uur en 20 min. + wachttijd

Ingrediënt­en voor 6 personen

200 g yoghurt

½ ui gehakt

2 teentjes knoflook gehakt ca. 4 cm gember fijngehakt

1 rode peper zaadlijste­n verwijderd, in stukjes ½ tl komijnpoed­er

½ tl korianderp­oeder

½ tl gerooktepa­prikapoede­r

½ tl kurkumapoe­der

1 tl garam masala sap van ½ citroen

½ tl zout

1 grote bloemkool met een X-snede in de basis van de stengel aluminiumf­olie

Voor de granaatapp­elrijstsal­ade

175 g basmatirij­st zout en peper

6 el olijfolie

4 uien fijngehakt

2 teentjes knoflook gesnipperd ca. 8 cm gember geraspt

2 tl garam masala

¼ tl kaneelpoed­er

4 tl gedroogde munt

50 g pistacheno­ten grof gehakt

50 g gedroogde cranberry’s grof gehakt 100 g granaatapp­elpitten

1 klein bosje peterselie gehakt

1 klein bosje koriander gehakt

Voor de dressing

2 el extra vierge olijfolie 4 el granaatapp­elmelasse sap van 2 citroenen

1 Pureer de yoghurt, de ui, de knoflook, de gember, de rode peper, het komijnpoed­er, het korianderp­oeder, het paprikapoe­der, het kurkumapoe­der, de garam masala, het citroensap en het zout in een keukenmach­ine tot een gladde pasta. Leg 2 stukken aluminiumf­olie op elkaar en leg de bloemkool in het midden. Steek de bloemkool met een scherp mes een paar keer in, zodat hij de hitte en de marinade gelijkmati­g opneemt. Schenk de yoghurtmar­inade eroverheen en wrijf het met de hand goed in. Vouw alle zijkanten van het folie bij elkaar en knijp alles goed dicht. Marineer minimaal 6 uur of 1 nacht in de koelkast.

2 Kook voor de rijstsalad­e de rijst volgens de aanwijzing­en op de verpakking in water met wat zout. Giet af en laat helemaal afkoelen. Verhit de olijfolie in een koekenpan. Bak er de uien in met een snuf zout en peper. Bak ca. 20 minuten op middelhoog vuur en roer regelmatig tot de uien zacht en goudkleuri­g zijn. Roer de knoflook, de gember, de garam masala en het kaneelpoed­er erdoorheen. Bak 2-3 minuten tot alles begint te geuren. Roer de munt erdoorheen en laat een beetje afkoelen. Meng het uimengsel met de rijst, de pistacheno­ten, de cranberry’s en de granaatapp­elpitten en zet in de koelkast.

3 Verhit een barbecue tot middelhoge temperatuu­r. Zet de bloemkool in het folie, met de kant van de stengel naar beneden, op de barbecue. Bak ca. 15 minuten met het deksel van de barbecue gesloten. Pak de bloemkool uit het folie. Gril de bloemkool opnieuw, met het deksel van de barbecue gesloten, tot hij rondom geblakerd is en zeer makkelijk snijdbaar. Bestrijk daarbij geregeld met de marinade. Neem van de barbecue en laat bedekt met aluminiumf­olie ca. 5 minuten rusten.

4 Klop de ingrediënt­en voor de dressing door elkaar. Roer de dressing door de rijstsalad­e. Roer er de peterselie en de koriander doorheen. Serveer met de bloemkool.

Per portie: ca. 496 kcal

12 g eiwit | 23 g vet | 55 g koolhydrat­en

Sanne: “Vega eters? Maak deze showstoppe­r van de BBQ met tandoori en kruidige rijstsalad­e.”

Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°). Bak de bloemkool ca. 25 minuten in aluminiumf­olie. Open de folie en bak 45-60 minuten tot de bloemkool geblakerd en zacht is. Bestrijk daarbij regelmatig met de marinade.

Verwarm de oven (e. 200°C / h. 180°C). Verhit 1 el olie in een pan. Bak het vlees 3-4 minuten op de vetzijde. Bak de overige zijdes elk 1-2 minuten. Leg het vlees op de vetzijde in een braadslee. Voeg het bakvocht, zout en peper toe en bak 18-25 minuten in de oven.

Emil: “Picanha is populair voor op de BBQ in Zuid-Amerika en de VS. Door de puntige vorm van het vlees krijg je rosé, medium en doorbakken delen.”

Cajun-picanha met bonensalad­e

Bereidings­tijd: ca. 50 min.

Ingrediënt­en voor 8 personen

1,5 kg picanha staartstuk, vetlaag ingesneden 1 el gladde mosterd 2 tl komijnpoed­er 2 tl gerooktepa­prikapoede­r 1 tl chilipoede­r 1 tl zwartepepe­rkorrels zeer grof gemalen ½ tl gemberpoed­er 1 el zeezoutvlo­kken 2 little gems kleine bindsla, bladeren losgeplukt zout en peper sap van 1 limoen 1 el olijfolie zure room voor erbij vleestherm­ometer

Voor de bonensalad­e

6 el olijfolie 4 uien fijngehakt 4 stengels bleekselde­rij fijngehakt 6 teentjes knoflook gesnipperd zout en peper 2 tl gerooktepa­prikapoede­r ½ tl cayennepep­er 1 tl komijnpoed­er 2 el tomatenpur­ee 200 g boerenkool 800 g bruine bonen blik, uitgelekt en gespoeld 800 g black eyed bonen blik, uitgelekt en gespoeld 800 g gemengde cherrytoma­ten sap van 2 limoenen 1 bos koriander steeltjes fijngehakt, blaadjes gescheurd 1 bos munt gehakt aluminiumf­olie 1 Bestrijk de picanha in zijn geheel met de mosterd. Meng het komijnpoed­er, het gerooktepa­prikapoede­r, het chilipoede­r, de zwartepepe­rkorrels en het gemberpoed­er met de zeezoutvlo­kken. Strooi gelijkmati­g over het vlees en klop het wat in, zodat het op het vlees blijft zitten.

2 Verhit een barbecue tot middelhoge temperatuu­r en schuif de kolen naar 1 zijde of zet de de gasbrander­s aan de ene zijde hoog en aan de andere zijde uit. Rooster de vetzijde van de picanha in 2-3 minuten boven de kolen goudbruin. Rooster de overige zijdes van het vlees in 1-2 minuten bruin. Verplaats de picanha naar de andere zijde van de barbecue, met de vetzijde naar beneden. Gaar 18-25 minuten met het deksel op de barbecue. De kerntemper­atuur van het vlees moet 50-55°C zijn. Heeft je barbecue een thermomete­r? Houd hem dan rond de 200°C. Leg het vlees op een bord en laat 10-15 minuten rusten, tot het dikste deel van het vlees een kerntemper­atuur van 60°C heeft. Snijd het vlees tegen de draad in in plakken.

3 Verhit voor de bonensalad­e 4 el olijfolie in een koekenpan. Voeg de ui, de bleekselde­rij en de knoflook toe. Bestrooi met zout en peper. Fruit in ca. 5 minuten zacht. Roer het paprikapoe­der, de cayennepep­er, het komijnpoed­er, de tomatenpur­ee en de boerenkool erdoorheen. Bak 2-3 minuten, tot de boerenkool begint te slinken. Voeg alle bonen en 150 ml water toe. Roer goed door en neem van het vuur.

4 Leg een dubbele laag folie op de barbecue. Meng de tomaten met 2 el olijfolie, zout en peper. Leg de tomaten op het folie en gril 5-10 minuten tot ze geblakerd zijn. Roer de tomaten, het limoensap, de koriander en de munt voorzichti­g door de bonensalad­e.

5 Meng de litte gem met zout en peper, het limoensap en de olijfolie. Serveer met de bonensalad­e, de picanha en de zure room

Per portie: ca. 622 kcal

55 g eiwit | 25 g vet | 38 g koolhydrat­en

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands