Foodies

Proef Portugal

Over de bergen van Trás-os-montes, door de straten van Porto en langs het water van de Algarve; dit boek geeft je een kijkje in de, als je het ons vraagt, nog onbelichte Portugese foodscene.

-

Typ ‘de keuken van Spanje’ in op Google Afbeelding­en en je wordt overspoeld met foto’s van tafels vol tapas en grote schalen paella. Maar zoek je op ‘de keuken van Portugal’, dan krijg je een galerij met keukens bekleed met Portugese tegeltjes. Dit geeft al een beetje aan hoeveel we weten van de Portugese gastronomi­e. Waar de meeste mensen pasteis de nata nog wel kennen van een hipster koffietent­je in de randstad, spreken gerechten als bacalhau com grao en gebakken petingas minder tot de verbeeldin­g. Auteur en fotograaf Jeroen Jansen raakte tijdens zijn vakantie in 2010 op slag verliefd op het land. Acht jaar later had hij genoeg gespaard om er met vrienden een huis te kopen. Beeld het je even in: een vrijstaand huis met zeezicht aan het einde van een doodlopend­e weg. In de tuin groeien sinaasappe­ls, citroenen, vijgen en druiven. De zon schijnt er altijd en het strand is nooit ver weg. Wij snappen die liefde van Jeroen voor Portugal wel!

Buiten in de zon in zijn zwembroek achter zijn laptop borrelde het idee voor een culinair reisboek op. “Een land leer je pas echt kennen door zijn keuken. Dat geldt bij uitstek voor Portugal, waar de culinaire en culturele wereld met elkaar verweven zijn. De Portugese gastronomi­e is rijk aan verhalen en legendes. Traditione­le gerechten vinden hun oorsprong in de tragiek en romantiek van het land.” Met schrijfboe­kje op zak reisde hij zijn neus achterna door Portugal. Van noord naar zuid, van de Alto Minho op de grens met Spanje tot de Algarve. Hij sprak met de beste chefs, proefde de beste wijnen en ontdekte de diepe wortels van de rijke Portugese keuken. Eentje die, zo kun je na het lezen van dit boek bevestigen, rijk is van smaak maar uitblinkt in eenvoud. Zoals kleren de man maken, maken de ingrediënt­en de gerechten in Portugal. Vers gevangen kabeljauw, malse varkenshaa­s in lokale wijn en gazpacho van zongerijpt­e tomaten. Dit is de smaak van Portugal:

 ??  ??
 ??  ?? Titel: Polvo & Pato Auteur: Jeroen Jansen Prijs: 29,99 euro Uitgeverij: Fontaine Uitgevers Aantal pagina’s: 288 Verschijnt begin juli
Titel: Polvo & Pato Auteur: Jeroen Jansen Prijs: 29,99 euro Uitgeverij: Fontaine Uitgevers Aantal pagina’s: 288 Verschijnt begin juli

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands