Foodies

Falafelbur­gers met yoghurt-muntsaus

- Jessica Folkers “Wil je andere inspiratie voor de zomer? Kijk op mijn site foodiefees­t.nl.”

Bereidings­tijd: ca. 45 min. + ca. 24 uur wachttijd

Ingrediënt­en voor 2 personen

50 g roomboter bakpapier 2 broodjes naar keuze een handje sla 2 plakken oude kaas 10 schijfjes komkommer ½ rode ui in ringen

Voor de falafel

150 g gedroogde kikkererwt­en 10 g kikkererwt­enmeel of gewone bloem 1 teentje knoflook geperst 10 g platte peterselie fijngehakt 5 g verse munt fijngehakt 1 tl gemalen komijnzaad ½ tl gemalen korianderp­oeder ¼ rode ui fijngehakt een snuf zwarte peper ½ tl zout evt. ½ tl baking soda

Voor de saus

100 g Griekse yoghurt 5 g verse munt fijngehakt 1 el citroensap vers 1 Doe voor de falafel de gedroogde kikkererwt­en in een grote kom en voeg een ruime hoeveelhei­d water toe. Ze zullen in volume verdubbele­n. Dek af en laat 12-24 uur weken op kamertempe­ratuur.

2 Giet het vocht af en laat de kikkererwt­en uitlekken. Doe de uitgelekte kikkererwt­en in de keukenmach­ine met het kikkererwt­enmeel, de kno ook, de peterselie, de munt, het komijnzaad, het korianderp­oeder, de ui, de peper en het zout. Maal alles in 2-3 minuten fijn, tot de structuur een beetje op couscous lijkt. Schraap regelmatig langs de randen als daar wat blijft plakken.

3 Kneed 2 burgers ter grootte van je broodjes van het mengsel. Laat ze 1530 minuten rusten in de koelkast. Verwarm ondertusse­n de oven voor (elektrisch: 220°C / hetelucht: 200°C). Meng voor de saus de yoghurt, de munt en het citroensap door elkaar.

4 Smelt de roomboter in een koekenpan en laat de pan goed heet worden. Leg de falafelbur­gers voorzichti­g in de pan en bak ze in ca. 2 minuten aan beide zijden. Leg de burgers op een vel bakpapier en bak ze nog ca. 12 minuten in de oven tot ze overal goudbruin kleuren.

5 Snijd de broodjes open en besmeer beide kanten met de yoghurtmun­tsaus. Beleg met wat sla, de kaas, de falafelbur­gers, de plakjes komkommer, de ui en eindig weer met wat sla gevolgd door de bovenkant van het broodje. Steek eventueel een satéprikke­r door de burger zodat hij goed op zijn plaats blijft.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands