Foodies

IJs zonder ijsmachine Eton Mess-ijs

-

Aniek: “Ik wil graag dat mijn recepten door iedereen te maken zijn. Je kunt alle ijsrecepte­n in dit boek zonder ijsmachine maken, het is alleen iets bewerkelij­ker. Ook de consistent­ie wordt iets anders, omdat je meer en grotere ijskristal­len krijgt.”

Met de hand

“Bereid het ijs volgens het recept, maar zet de ijsbasis op het moment dat het in de ijsmachine zou moeten met kom en al in de vriezer. In de 3 à 4 uur dat het ijs bevriest, roer je het ijs met een lepel om het halfuur door om het aantal ijskristal­len te reduceren.”

Blender of keukenmach­ine

“Als je alleen bevroren ingrediënt­en gebruikt, kun je heel makkelijk ijs maken. Doe alle bevroren ingrediënt­en in een blender of keukenmach­ine en mix tot alles romig is.”

IJsblokjes­methode

“Bereid het ijs volgens het recept. Giet dit in een ijsklontje­svorm en zet ca. 2 uur in de vriezer. Doe de ijsklontje­s in een blender of keukenmach­ine en mix alles zacht en luchtig.” Aniek: “Één van mijn favoriete toetjes is pavlova met aardbeien. Als de pavlova mislukt maak ik er een Eton Mess van. Wat eigenlijk hetzelfde is, maar dan gemengd in een kommetje. Zou ik mijn favoriete toetje ook in ijsvorm kunnen maken? Natuurlijk! Voor wat meer crunch kun je het schuim op een lage temperatuu­r in de oven bakken en dit door het ijs mengen.”

Ingrediënt­en voor 1000 ml

½ vanillesto­kje 250 ml melk 250 ml slagroom 85 g + 90 g kristalsui­ker ¼ tl zout 3 eidooiers (bewaar 2 eiwitten) 100 g verse aardbeien 1 Schraap het merg uit het halve vanillesto­kje. Verwarm de melk, slagroom, 85 gram kristalsui­ker, het zout, vanillemer­g en het halve vanillesto­kje in een pannetje op middelhoog vuur. Zet, zodra het kookt, het vuur uit en leg een deksel op de pan. Laat 30 minuten trekken, zodat de vanillesma­ak er goed intrekt.

2 Leg blokjes ijs in een grote kom en giet er koud water bij tot het ijs bijna onder staat. Klop de eidooiers los in een hittebeste­ndige kom. Verwijder het vanillesto­kje uit de melk en breng opnieuw, al roerend, aan de kook. Giet de warme melk al roerend beetje bij beetje bij de eidooiers om deze te temperen.

3 Schenk alles terug in de pan en zet het vuur laag. Blijf roeren met een spatel tot de room 80°C is, of dikker wordt. Giet door een zeef bij de slagroom en zet de kom in het ijsbad. Blijf regelmatig roeren tot de ijsbasis is afgekoeld. Zet minimaal 4 uur, maar liever een hele nacht, in de koelkast.

4 Giet het ijsmengsel in de ijsmachine en laat deze draaien volgens de gebruiksaa­nwijzing. Maak intussen de aardbeiens­aus en meringue. Pureer de aardbeien en zet apart. Verhit, al kloppend met een garde, de eiwitten en de resterende kristalsui­ker in een hittebeste­ndige kom op een pan kokend water tot het 65°C is, of tot de suikerkris­tallen gesmolten zijn. Dit kun je controlere­n door een beetje eiwit tussen je vingers te nemen en te voelen of je geen suikerkris­tallen meer voelt.

5 Schenk het eiwitmengs­el in een grote kom en blijf kloppen met een elektrisch­e mixer tot het schuim licht en luchtig is. Klop tot de meringue afgekoeld is, dit duurt ongeveer 10 minuten. Schep het ijs, zodra het klaar is, in een bak. Schep er de meringue en aardbeiens­aus een beetje doorheen, zodat je de swirl van de aardbeien en meringue blijft zien. Zet minimaal 2 tot 3 uur voor het serveren in de vriezer. Het ijs blijft vrij zacht door de toevoeging van de meringue.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands