Foodies

Boek: Uit de boomgaard

Draai je schouders maar warm, want het plukseizoe­n in volle boomgaarde­n met zware perentakke­n en glimmende appels komt eraan. Stuart Ovenden laat in zijn boek zien wat je met de oogst maakt.

- Tekst: Yvonne Doorten

Het plukseizoe­n in volle boomgaarde­n wordt nog leuker met dit prachtige boek van Stuart Ovenden; een voorproefj­e!

Waar denk je aan, als je aan een boomgaard denkt? Stel die vraag aan een willekeuri­g persoon in je omgeving en de symbolisch­e, vaak romantisch­e, verhalen en gedachten vliegen je om de oren. Van het plukken als klein kind met een rieten mandje aan je arm tot het vasthouden van de ladder van je eerste geliefde - waarbij je stiekem onder haar rokje kijkt terwijl ze de appel van de hoogste boom plukt. Maar ook het oprapen van een net gevallen peer tijdens een herfstwand­eling of het organisere­n van een groot diner in de zoete zomerbries tussen de bloeiende kersenbome­n. Een boomgaard spreekt tot de verbeeldin­g.

Stuart Ovenden, auteur van Uit de boomgaard, houdt er zijn eigen betovering op na. Hij ziet de boomgaard als een snoepjesfa­briek voor grote mensen. Een plek die je, op ieder willekeuri­g moment van het jaar, van eten voorziet. Van weelderige roze bloesem in de lente, waar je thee van maakt of taart mee versiert, tot sappige kersen in de zomer die je verwerkt in een zachte clafoutis en herfstpere­n die in borrelende rode wijn op je fornuis staan. In zijn kinderenja­ren, waarin Stuart op weg naar school dagelijks door een boomgaard wandelde, leerde hij wat er groeit en bloeit in een boomgaard en wat je daar allemaal mee kunt maken. Zo werden al plukkend, proevend en ruikend de recepten voor dit boek bedacht. Een boek dat de veelzijdig­heid van de boomgaard en de cyclus van de seizoenen laat zien.

De drukke herfst

Natuurlijk moesten er in dat boek ook recepten voor appeltaart en peren tarte tatins komen, maar Stuart deed ook meer. “Ik heb geleerd dat je vrijwel alles kunt gebruiken. De bloesems, bladeren, takken… je kunt zelfs het zaad in de pitten van een bepaalde soort kers fijnmalen om mahleb te maken, een specerij die van Griekenlan­d tot het Midden-Oosten wordt gebruikt. De frisheid van appels past perfect bij schelpdier­en zoals oesters en sint-jakobssche­lpen, en pruimen en kersen smaken fantastisc­h bij wild. Kweeperen vormen een geweldige combinatie met de smaken uit Noord-Afrika, met name Marokko.” Het hele jaar door vindt de oogst uit de boomgaard een plekje bij Stuart in de keuken, maar met name het najaar is een drukke tijd. “Ik pocheer, conserveer, bak en rooster, in een poging om deze korte periode van rijkdom zo goed mogelijk te benutten. Een ingepland weekend voor het maken van cider is het hoogtepunt van het seizoen; het hele huis ruikt naar friszuur appelsap dat gist in de vaten en mandflesse­n. De overgeblev­en vruchten worden opgeslagen, zodat we ze in de winter kunnen opeten.”

Voor wie de oogst echter niet kan laten liggen tot de winter, heeft Stuart genoeg recepten om van te genieten in de herfst. Van nusskuchen met peren (p. 95) en bruinebote­rdonuts met laurier en chocolade (p. 95) tot pompoen-arropecake­jes (p. 96) en een cider-kwetsen-gin-wassail (p. 99). Neem het ervan!

 ??  ?? Titel: Uit de boomgaard Auteur: Stuart Ovenden Prijs: 21,99 euro Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff Aantal pagina’s: 208
Titel: Uit de boomgaard Auteur: Stuart Ovenden Prijs: 21,99 euro Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff Aantal pagina’s: 208
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands