Foodies

Weekendpro­ject: Roggebrood met dadels

Zelf dit mooie roggebrood met dadels bakken is makkelijke­r dan je denkt. Over een paar uur besmeer jij je eigen sneetjes met boter.

-

Warm roggebrood met dadels uit de oven, ga je al watertande­n? Over een paar uur besmeer jij je eigen sneetjes met boter

Roggebrood met dadels

Bereidings­tijd: ca. 40 min. + wachttijd

Ingrediënt­en voor 2 broden (elk ca. 8 plakken)

1 el honing

2 tl droge gist

100 g volkoren roggemeel 300 g tarwebloem liefst type 00 100 g volkoren tarwemeel zout

150 g dadels zonder pit, in stukjes

1 Klop 350 ml lauwwarm water met de honing tot hij oplost. Klop de droge gist erdoorheen. Laat 10-15 minuten rusten tot er een laagje schuim op de vloeistof staat.

2/3 Meng in een grote kom het roggemeel, de harde tarwebloem, de volkoren tarwebloem en 1 tl zout. Voeg het gistmengse­l toe en meng door elkaar tot een plakkerig deeg.

4 Stort het deeg op een met bloem bestoven werkblad en kneed het 5-10 minuten door tot het glad voelt en terugveert als je het met je vinger indrukt. Leg het deeg in een schone, met olie ingevette kom. Dek de kom af met vershoudfo­lie en laat het deeg op een warme plek ca. 1 uur rijzen tot het in volume verdubbeld is.

5 Haal het gerezen deeg uit de kom en stort het op een met bloem bestoven werkblad. Druk de lucht eruit en kneed het deeg kort door.

6/7 Verdeel de stukjes dadel over het deeg en kneed ze erdoorheen.

8 Verdeel het deeg in twee bollen en leg ze op een met bloem bestoven bakplaat. Snijd de bovenkant van de bollen twee keer in met een scherp gekarteld mes.

9 Laat het deeg nog ca. 1 uur rijzen. Verwarm de oven voor (elektrisch: 220°C / hetelucht: 200°C). Bak de broden ca. 30 minuten in de oven. Laat helemaal afkoelen voordat je ze snijdt.

Per portie: ca. 139 kcal

5 g eiwit | 1 g vet | 27 g koolhydrat­en

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands