Foodies

Japans gemarineer­de tonijn

-

Bart: “Zelf kon ik na de vangst aan boord direct aan de slag met verse skipjack tonijn, maar dit recept is prima te maken met elke soort tonijn. Let er wel goed op dat de vis van duurzame komaf is.” Bereidings­tijd: ca. 1 uur

Ingrediënt­en voor 2 personen

125 g sushirijst

6 el sojasaus

2 el mirin rijstwijn

2 el sake

1 cm gember geschild

1 el wit sesamzaad

180 g tonijnfile­t in dunne plakjes

½ vel nori in dunne reepjes

2 takjes koriander blaadjes grof gehakt limoen in partjes eventueel wasabi

1 Was de rijst in een zeef onder koud stromend water totdat het water dat eruit komt bijna helder is. Laat de rijst 30 minuten weken in koud water. Neem een kookpan en voeg de rijst toe. Voeg koud water toe totdat deze één vingerkoot­je boven de rijst uitkomt. Breng de rijst aan de kook en laat deze daarna 15 minuten met de deksel op de pan zachtjes pruttelen totdat al het water is opgenomen. Zet daarna het vuur uit en laat nogmaals 15 minuten staan. Laat de rijst afkoelen tot lauwwarm.

2 Meng ondertusse­n de sojasaus met de mirin en sake in een kom. Leg de gember erin en neem hem er na ca 15 minuten weer uit. Bak in een droge pan op middelhoog vuur de sesamzaadj­es goudbruin en laat afkoelen.

3 Marineer de tonijn 2-3 minuten in het sojamengse­l.

4 Serveer de rijst in een kom met daarop de nori. Leg er de tonijnplak­ken op en serveer met de sesamzaadj­es en koriander.

5 Serveer eventueel met een kommetje extra marinade, een partje limoen en wasabi naar smaak.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands