Foodies

vet schuldig JJJJ

-

Guilty pleasures? Daar kan ik gemakkelij­k zes pagina’s over vullen. Het woord schuld triggert zoveel verschille­nde gebieden in mijn hersenen dat ik niet genoeg heb aan de gebruikeli­jke twee pagina’s. Zo bestaan mijn schuldige pleziertje­s uit: te veel chocola (vroeger at ik soms wel een plak per dag), vlees eten (en ik beken er ook gelijk bij dat ik niet van plan ben ermee te stoppen. Minder vlees zeker, maar stoppen wordt lastig), te vaak alcohol drinken, een paar slagroomso­esjes tegelijk, nachtelijk­e tripjes naar de koelkast, een zakje chips op zijn tijd, een flinke snuf chipotle peper over bijna alles wat ik kook, en verder een hele rij dingen die ik hier niet wil opbiechten omdat ze (meestal) niet in de keuken gebeuren.

Maar mijn allergroot­ste guilty pleasure is toch wel boter (voor degene die margarine ook nog steeds boter noemen: ik bedoel roomboter). Boter maakt alles lekkerder. Het voegt iets toe aan gerechten wat je met plantaardi­ge producten niet voor elkaar krijgt. Dierlijke romigheid vervoert smaken door je mond en geeft een gelukzalig gevoel.

En zo slecht is het nou ook weer niet. Steeds meer wetenschap­pers komen erachter dat boter misschien helemaal geen guilty pleasure is. Zo verbrandt geklaarde boter minder snel dan plantaardi­ge oliën, zit het vol vitaminen en mineralen en geven de verzadigde vetten uit roomboter een eveneens verzadigd gevoel, waardoor je minder snel honger krijgt en dus niet gaat snacken. En daarnaast zit er in boter boterzuur dat de belangrijk­ste energiebro­n voor je darmen is en darmkanker tegengaat… Bij nader inzien streep ik roomboter toch maar van mijn guiltyplea­surelijstj­e af, en verhuis ik hem maar al te graag naar het ‘dagelijks gebruik’ lijstje. Maar stiekem stond boter daar al. Stelliger nog: ik ben altijd op zoek naar nog betere boters.

Zo was ik een aantal jaren geleden met mijn vrouw in Normandië. We hadden - zoals altijd op vakantie - een dagje uitgetrokk­en om bij lokale producente­n kaas, wijn, cider, worsten, honing, goed brood en andere mooie producten in te kopen. Terug bij de tent stalden we alles uit op ons te kleine opklaptafe­ltje en aten we… voornameli­jk brood met boerenbote­r. De Normandisc­he boeren maken zulke lekkere boter dat je helemaal geen kaas of vleeswaren meer nodig hebt. En die boter ga je met onderstaan­d recept heel eenvoudig zelf leren maken. Maar pas op! Je culinaire leven zal nooit meer hetzelfde zijn.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands