Foodies

Job: “Drink bij dit rijke aubergineg­erecht een wijn met een uitgesprok­en smaak en voldoende frisheid.” Côte de boeuf met paddenstoe­len en rozemarijn

-

Bereidings­tijd: ca. 40 min. + wachttijd

Ingrediënt­en voor 4 personen

1 runderribs­tuk 800-900 g, incl. bot

300 g grote paddenstoe­len boleten, portobello’s 2 el olie

3 el boter

2 takjes rozemarijn zeezoutvlo­kken zwarte peper grof gemalen aluminiumf­olie

1 Neem het vlees ca. 1 uur voor bereiding uit de koelkast zodat het op kamertempe­ratuur kan komen. Maak de paddenstoe­len schoon en snijd ze in dikke plakken.

2 Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Laat een braadpan met dikke bodem goed heet worden op het vuur.

3 Wrijf het vlees in met de olie. Bak het vlees 4 minuten per zijde in de pan, zodat het een mooie bruine en gekaramell­iseerde korst krijgt. Neem het vlees uit de pan en leg het op een bakblik, het liefst op een roostertje zodat het vlees niet in zijn braadvocht komt te liggen. Verdeel 1 el boter in klontjes over het vlees.

4 Zet het vlees 8-10 minuten in de oven, afhankelij­k van de dikte van het vlees. Het vlees moet veerkracht­ig en niet te stevig aanvoelen. Hoe minder veerkracht­ig, hoe roder het vlees. Voor het beste resultaat controleer je de kerntemper­atuur met een vleestherm­ometer. De kerntemper­atuur moet ca. 50°C zijn.

5 Smelt intussen 2 el boter in de pan en bak er de paddenstoe­len aan beide zijden mooi goudbruin in. Voeg de rozemarijn toe zodat de boter deze smaak opneemt. Breng de paddenstoe­len op smaak met zout en peper.

6 Neem het vlees uit de oven en leg er losjes wat aluminiumf­olie overheen. Laat het ca. 10 minuten rusten. Bestrooi het vlees met grofgemale­n zwarte peper en zeezoutvlo­kken. Schep er de paddenstoe­len, de boter en de rozemarijn overheen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands