Foodies

Nusskuchen met peren

-

Steward: “De helft van mijn familie komt uit Duitsland en ik heb in de loop der jaren dan ook heel wat Duitse taarten gegeten – bijna niets is zo lekker als een goede Nusskuchen. Elk najaar koester ik de naïeve droom dat ik mijn eigen hazelnoten verzamel van de hazelaarst­ruiken aan het begin van de boomgaard; tot nu toe zijn de eekhoorns me altijd voor geweest.”

Ingrediënt­en voor 8-10 personen

100 g hazelnoten plus een paar hele voor de garnering

200 g ongezouten boter 200 g fijne kristalsui­ker 4 eieren + 2 eiwitten

200 g bloem

4 el melk

1 tl bakpoeder

4 el sterke koffie

7 peren

2 el fijne kristalsui­ker 1 steranijs

3 dl double cream of slagroom poedersuik­er voor het bestrooien bakpapier

1 Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht 160°C). Vet twee ronde bakvormen van 20 cm doorsnee in en bekleed ze met bakpapier. Maal de noten fijn in een keukenmach­ine. Klop de boter en suiker bleek en luchtig met een elektrisch­e mixer. Klop de 4 eieren er één voor één door. Spatel de noten, bloem, de melk, het bakpoeder en de koffie erdoor met een lepel.

2 Klop de 2 eiwitten in een andere kom tot er stijve pieken ontstaan. Spatel ze voorzichti­g met een metalen lepel door het beslag.

3 Verdeel het beslag over de bakvormen en bak de cakes 25-30 minuten tot ze goudbruin zijn en een spies die je in het midden steekt er schoon uit komt. Laat ze 10 minuten afkoelen. Leg ze daarna op een rooster.

4 Verlaag de oventemper­atuur (elektrisch: 140°C / hetelucht 120°C). Bekleed een bakplaat met bakpapier. Snijd 3 peren in dunne plakjes en spreid ze uit op de bakplaat. Laat ze 1 uur drogen in de oven; keer ze halverwege. Laat ze afkoelen. 5 Schil de rest van de peren, verwijder het klokhuis en hak ze in stukjes. Doe ze in een pan en voeg 2 eetlepels kristalsui­ker, een scheut water en de steranijs toe. Laat ze ongeveer 20 minuten sudderen op laag vuur, tot ze zachter maar nog niet papperig zijn. Laat ze afkoelen.

6 Klop de room tot hij dik is en verdeel hem over een cake. Schep er een laag zachte peren op en leg de andere cake erop. Leg de gedroogde plakjes peer en wat hele hazelnoten op de taart en bestrooi de bovenkant met poedersuik­er.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands