Foodies

Cider-kwetsen-gin-wassail

-

Steward: “In januari doen de kinderen en ik altijd mee aan het wassailing­ritueel. Dat is een mooie avond vol traditie, theater en een gezonde dosis heidendom. We houden een fakkelopto­cht vanaf de rand van het dorp naar de boomgaard en slaan ondertusse­n op potten en pannen om de boze geesten te verjagen en voor een goede oogst in het najaar te zorgen. We hangen in wassail (gekruide cider) geweekte toast in een appelboom als geschenk voor de goden, drinken wassail en dansen en zingen.”

Ingrediënt­en voor ca. 2 liter

150 g wilde appels of 6 kleine handappels 2 el bruine basterdsui­ker

1,5 l cider

2,5 dl kwetsen-gin

200 g fijne kristalsui­ker

1 sinaasappe­l in schijfjes stukje verse gemberwort­el ter grootte van een duim, in dunne plakjes

2 kaneelstok­jes

2 stuks steranijs

6 pimentbess­en

4 kruidnagel­s

¼ muskaatnoo­t versgerasp­t

Om te serveren

4 sneetjes witbrood geroosterd, in driehoekje­s

1 Verwarm de oven voor op 180 °C (hetelucht 160 °C). Schud de appels om in de basterdsui­ker en leg ze in een ovenschaal. Zet ze ongeveer 20 min. in de oven, tot ze deels zacht zijn en de schil begint te barsten. Laat ze afkoelen.

2 Roer de cider, kwetsen-gin, appels, kristalsui­ker, sinaasappe­l, gemberwort­el en specerijen door elkaar in een grote pan. Breng het mengsel zachtjes aan de kook op het fornuis of boven een vuur. Schenk de drank in mokken of glazen met een oor en geef het geroosterd­e brood erbij om erin te dopen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands