Foodies

Ham-ciderpie met groene peper

-

Bereidings­tijd: ca. 4 uur + wachttijd

Ingrediënt­en voor 6 personen

1 of 2 varkenssch­enkels ca. 2 kg

3 blaadjes laurier

1 tl peperkorre­ls

75 g boter

2 preien gehalveerd en in ringen

3 el bloem

200 ml cider

200 ml slagroom

2 el dijonmoste­rd

1 tl groenepepe­rkorrels afgespoeld en fijngehakt ½ bosje verse bladpeters­elie grof gehakt

300 g bladerdeeg

1 ei geklust, om te bestrijken

1 Doe de varkenssch­enkels met de laurier en de peperkorre­ls in een pan, schenk er koud water bij tot ze onder komen te staan. Breng het geheel aan de kook en kook ca. 3 uur tot het vlees van het bot valt. Schep het vlees uit de pan en laat afkoelen. Bewaar ca. 200 ml van het kookvocht uit de pan.

2 Pluk het vlees van het bot in stukken. Gooi de vetrand, het bot en het kraakbeen weg. Verhit de boter in een pan en bak er de prei zacht in. Bestrooi de prei met de bloem en bak ca. 2 minuten. Voeg portiegewi­js de cider toe en blijf roeren tot er geen klontjes meer zijn, kook ca. 2 minuten. Voeg het bewaarde kookvocht en de slagroom toe en kook 3-4 minuten. Roer de mosterd, de groenepepe­rkorrels, de peterselie en het vlees erdoorheen.

3 Schep het geheel in een ronde ovenschaal of bakblik en laat een beetje afkoelen. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Rol het bladerdeeg uit tot het over de vorm past. Maak de randen van de vorm vochtig met wat water zodat het deeg goed blijft plakken. Leg het deeg over de vorm. Bestrijk het deeg met het ei en bak 25-30 minuten in de oven tot het deeg gerezen en goudbruin is.

Per portie: ca. 693 kcal

23 g eiwit | 50 g vet | 30 g koolhydrat­en

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands