Foodies

Appeltaart­je met cognac

-

Bereidings­tijd: ca. 1 uur

Ingrediënt­en voor 3-4 personen

150 g bloem 1½ el suiker ½ tl zout 100 g koude boter in blokjes 1 flinke friszure appel sap van ½ citroen

30 ml cognac

50 ml ahornsiroo­p

50 g pistacheno­ten 1 Meng voor het deeg de bloem, de suiker, het zout en de koude boter in een keukenmach­ine kort tot een kruimelig geheel. Stort op een schoon werkblad en voeg ca. 2 el ijskoud water toe. Kneed het deeg kort tot het net een bal vormt, zorg dat je niet te lang door kneedt. Verpak het deeg in vershoudfo­lie en leg in de koelkast.

2 Was de appel en schil hem als je daar zin in hebt. Snijd de appel in 5 schijven van ca. 1 cm dik. Je kan het klokhuis verwijdere­n, ik vind het mooier om het te laten zitten. Besprenkel de appelschij­ven met het citroensap. Doe de appelschij­ven in een kom en giet er de cognac overheen. Laat het geheel ca. 25 minuten staan.

3 Vet een taartvorm van ca. 15 cm Ø in en giet er zoveel ahornsiroo­p in dat de hele bodem bedekt is. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Leg de appelschij­ven in de siroop. Rol het deeg uit tot een cirkel, groot genoeg om de taartvorm te bedekken.

4 Leg het deeg op de appelschij­ven en druk het rondom bij de randen goed aan. Zet het geheel nog ca. 15 minuten in de koelkast of vriezer zodat de boter in het deeg goed opstijft.

5 Bak het taartje in ca. 30 minuten gaar in de oven. Neem uit de oven en laat ca. 8 minuten afkoelen. Stort het taartje op een schaal of bord; pas op want er zit redelijk wat hete siroop in de bakvorm. Strooi wat pistacheno­otjes over de taart. Ook lekker met wat crème fraîche.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands