Foodies

Chocolade-lavacakeje­s met zwarte peper, chilijam en bergamotso­rbet

-

★★★ Bereidings­tijd: 30 min. + 45 min. wachttijd

Ingrediënt­en voor 6 personen

1 potje chilijam LIndenhoff

Voor de chocolade-lavacakeje­s

100 g + extra boter

100 g pure chocolade

125 g bruine basterdsui­ker 3 eieren

50 g bloem

½ tl nootmuskaa­t fijngemale­n ½ tl zwarte peper fijngemale­n 6 ovenschaal­tjes of cocottes snuf zout

Voor de sorbet

1 bergamot LIndenhoff of groentenza­ak 150 g suiker

250 g volle Griekse yoghurt ijsmachine*

1 Was voor de sorbet de bergamot en dep hem droog. Rasp de schil eraf. Halveer de bergamot en knijp er het sap uit. Doe de geraspte schil, het sap, de suiker en 300 ml water in een pan en breng aan de kook op laag vuur. Laat rustig koken tot de suiker is opgelost. Neem van het vuur en laat afkoelen. Zet afgedekt in de koelkast om ijskoud te laten worden.

2 Zeef de ijskoude siroop en meng hem met de yoghurt. Giet het mengsel in een ijsmachine* en draai er een smeuïge sorbet van (dit duurt 15-30 minuten, afhankelij­k van de ijsmachine). Schep de sorbet in een afsluitbar­e bak en laat in de vriezer verder opstijven.

3 Smelt voor de chocolade-lavacakeje­s

100 g boter en de chocolade au bain-marie in een kom boven heet water. Klop de basterdsui­ker er met een handmixer doorheen en vervolgens een voor een de eieren. Zeef de bloem, de nootmuskaa­t en de peper eroverheen en spatel voorzichti­g door. Vet de ovenschaal­tjes goed in met boter en verdeel het mengsel over de schaaltjes. Zorg dat je de vormpjes niet tot de rand vult. Bewaar afgedekt in de koelkast of bak direct af. 4 Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Bak de lavacakeje­s ca. 14 minuten in de oven. Komen ze direct uit de koelkast? Bak ze dan 1 minuut langer.

5 Neem de lavacakeje­s uit de oven en snijd met een klein, dun mesje langs de rand van het schaaltje. Zet een bordje op het schaaltje en keer voorzichti­g om. Til voorzichti­g het bakje op en controleer of het cakeje helemaal is losgekomen. Serveer met de chilijam en de bergamotso­rbet.

Per portie: ca. 497 kcal 8 g eiwit | 25 g vet | 62 g koolhydrat­en

*Heb je geen ijsmachine? Zet het ijs in de vriezer en roer het ca. 3 uur elk half uur goed door. Je ijs krijgt meer ijskristal­len dan in een ijsmachine, maar de smaak is nog steeds fantastisc­h.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands