Foodies

Hoofdgerec­ht: Kemperhoen met eigen jus

-

★★

Bereidings­tijd: ca. 1 uur en 15 min. + 1 dag en 5 uur en 30 min. wachttijd

Ingrediënt­en voor 4 personen

1 dikke, vette, biologisch­e scharrelki­p 130 g fijn zout

300 g arachideol­ie

Voor de kippenjus

de vleugels en rug van de kip

250 g roomboter

2 sjalotten gehalveerd

4 tenen knoflook

1 laurierbla­adje

1 takje rozemarijn

3 takje tijm

100 ml witte wijn

200 ml krachtige kippenboui­llon zout en peper

1 citroen

Ook nodig

pekelspuit fijne zeef kernthermo­meter wok met deksel

1 Leg de kip op je werkblad en snijd de poten van het borststuk af. Verwijder de uiteinden van de kippenvleu­gels en de rug van de kip, en houd deze apart voor de jus.

2 Verwarm 250 ml water en laat hier 70 g fijn zout in oplossen. Voeg 750 ml koud water toe en laat helemaal afkoelen. Injecteer de kippenbors­t op verschille­nde plekken met pekelwater uit de pekelspuit. Laat de borst onafgedekt gedurende 24 uur uitdrogen in de koelkast.

3 Verwarm 250 ml water en laat hier 60 g fijn zout in oplossen. Schenk er 750 ml koud water bij. Laat helemaal afkoelen en laat de poten hier 24 uur in pekelen.

4 Verwarm de oven voor (elektrisch: 220°C). Hak voor de kippenjus de vleugels en rug met een groot mes in kleinere delen en rooster deze 20 minuten (of langer) in de oven tot ze goudbruin zijn. Verwarm de boter in een middelgrot­e kookpan op hoog vuur en laat licht kleuren. Verlaag de oventemper­atuur (elektrisch: 75°C). 5 Zet het vuur lager en voeg de geroosterd­e kip toe samen met de sjalot, kno ook en de kruiden. Laat enkele minuten fruiten en voeg voorzichti­g de wijn en bouillon toe. Kook de saus tot deze begint te schiften. Zeef alles door een fijne zeef en breng op smaak met peper, zout en een kneepje citroensap.

6 Haal de kippenbors­t uit de koelkast. Steek de kernthermo­meter in het dikste deel van de borst. Gaar de kippenbors­t met de gepekelde poten in de voorverwar­mde oven ca. 4 uur tot de kip een kerntemper­atuur van 62°C heeft bereikt – dit kun je a ezen op de thermomete­r. Haal de borst uit de oven en verhoog de oventemper­atuur (elektrisch: 80°C). Laat alleen de poten in de oven nog ca. 1 uur verder garen tot het vlees van het bot valt.

7 Verlaag nogmaals de oventemper­atuur (elektrisch: 50°C). Doe de kippenbors­t terug bij de poten en gaar beide nog ca. 30 minuten. Haal de kippenbors­t en de poten uit de oven. Verhit de arachideol­ie in een wok tot deze begint te walmen. Dep de kippenbors­t droog met keukenpapi­er en bak zo snel mogelijk krokant en bruin in de oven. Doe daarna hetzelfde met de poten. Let op: de olie is heet, dus doe dit met beleid.*

8 Neem een grote houten plank of koperen ovenschaal en serveer hier de kip op. Serveer de jus erbij in een kommetje. Vul de borst van de kip eventueel nog met tijm en/of rozemarijn en brand deze voor het serveren kort om extra geur te geven aan de kip. *Zorg dat de kip droog is om het spatten van hete olie te voorkomen. Gebruik een theedoek of ovenhandsc­hoen om de vleestang vast te houden. Houd in de andere hand evt. een grote (transparan­te) deksel.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands