Foodies

Hoofdgerec­ht

Beet wellington van Foxiliciou­s

-

Bereidings­tijd: ca. 50 min.

Ingrediënt­en voor 4 personen

500 g voorgekook­te bietjes 4 stuks, van ongeveer hetzelfde formaat (zee)zout en peper 1 rol bladerdeeg 270 gram hiervan gebruik je ongeveer 2⁄3 40 g zachte geitenkaas 1 eidooier geklutst zwart sesamzaad aardappelt­jes om te serveren groene groenten om te serveren

Voor de champignon­vulling

1 ui 1 teentje knoflook 400 g kastanjech­ampignons 30 g roomboter 3 takjes verse tijm blaadjes gerist 2 el donkere balsamicoa­zijn

Voor de paddenstoe­len-wijnsaus

30 g roomboter 1 sjalotje fijngesnip­perd 100 g wortel in kleine blokjes 1 laurierbla­adje 2 tl bruine basterdsui­ker 1 takje tijm blaadjes gerist 1 el bloem 250 ml paddenstoe­lenbouillo­n 50 ml rode wijn 1 el sojasaus 1 el donkere balsamicoa­zijn ½ tl mosterd 1 Snijd voor de champignon­vulling de ui, de knoflook en de champignon­s zeer fijn – het moet de structuur van tapenade hebben. Dit kan je ook doen in een keukenmach­ine of blender, maar let op dat de vulling nog wel wat bite houdt. Verhit de roomboter in een koekenpan en bak hierin het champignon­mengsel met de tijm een paar minuten. Voeg de balsamicoa­zijn toe en bak 10-15 minuten verder tot het vocht is verdampt. Haal de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen.

2 Haal de bieten uit de verpakking en snijd de uiteinden eraf. Bestrooi de bieten met zout en peper. Leg het bladerdeeg (inclusief het bakpapier) op je werkblad (bij middelgrot­e bietjes gebruik je ca. 24x27 cm van het bladerdeeg). Verdeel het champignon­mengsel over het bladerdeeg en laat ca. 3 cm aan de zijkanten vrij.

3 Verkruimel de geitenkaas over het champignon­mengsel. Leg de bieten er aan de voorkant van het deeg op, in de breedteric­hting. Bestrijk de randen van het deeg met de eidooier. Rol het bladerdeeg strak op (met behulp van het bakpapier) totdat je één keer rond bent. Druk de randen stevig aan. Snijd het overtollig­e deeg af en verdeel het eventueel aan de korte zijden, zodat de rol goed dicht is aan alle zijden. Laat het deeg ca. 30 minuten in vershoudfo­lie rusten in de koelkast.

4 Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Bekleed een ovenrooste­r met bakpapier. Haal de beet wellington uit de koelkast en bestrijk met de eidooier. Maak met een mes een paar inkepingen aan de bovenkant ter decoratie. Bestrooi het geheel met zeezout en het sesamzaad. Bak 30-35 minuten in de oven.

5 Verhit voor de paddenstoe­len-wijnsaus de roomboter in een steelpan en bak hierin de ui ca. 1 minuut. Voeg de wortel, het laurierbla­adje, de suiker en de tijm toe aan de ui en bak ca. 2 minuten verder. Roer de bloem erdoorheen en bak al roerend ca. 3 minuten.

6 Voeg de paddenstoe­lenbouillo­n, de rode wijn, de sojasaus, de balsamicoa­zijn en de mosterd toe aan de steelpan en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat ca. 20 minuten zachtjes doorkoken tot een dikke(re) saus. Haal het laurierbla­adje uit de pan en haal de pan van het vuur. Pureer de saus eventueel met een staafmixer om hem gladder te maken. Giet de saus terug in de pan en breng opnieuw aan de kook. Laat nog 5-10 minuten doorkoken.

7 Snijd de beet wellington in plakken van 2–2,5 cm dik en verdeel over de borden of serveer ‘m in z’n geheel en snijd hem aan tafel aan. Serveer met de paddenstoe­len-wijnsaus, aardappelt­jes en groente of een groene salade. Serveer met de wortelfrie­tjes van Yellow Lemon Tree.

Tip: Wil je de beet wellington van tevoren maken? Bereid ‘m dan in z’n geheel en bak hem alvast af. Dan hoef je hem alleen nog maar opnieuw te verwarmen in de oven als je gasten er zijn. Als je hem voorbereid­t zonder hem af te bakken, dan wordt het deeg nat en trekt de rode kleur in het bladerdeeg.

“Heb je mijn nieuwste recepten voor fudgy brownies, carrotcake, pasta pesto en hartige hapjes al gezien? Ga snel naar foodiefees­t.nl.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands