Foodies

Nagerecht: Ananas tarte tatin met kecapkaram­el en lobbige specerijen­room

-

Bereidings­tijd: ca. 40 min. + 20 min. wachttijd

Ingrediënt­en voor 6-7 taartjes

1 ananas

6–7 velletjes bladerdeeg

Voor de kecapkaram­el

200 g roomboter

255 g suiker sap en geraspte schil van ½ biologisch­e limoen 3 cm verse gemberwort­el geschild

2 el kecap manis

Voor de specerijen­room

150 ml slagroom

2 el suiker

¼ tl kruidnagel­poeder ¼ tl nootmuskaa­tpoeder

1 Maak eerst de kecapkaram­el (de hoeveelhei­d is ruim, maar hij is ook heerlijk in de pap of op een pannenkoek). Smelt de boter in een pan met dikke bodem. Voeg de suiker toe en laat nu langzaam maar zeker karamellis­eren. Dit is een soort dummy-methode zonder gespetter van brandende suiker. Heb geduld, de saus gaat na een minuut of 20 echt karamellis­eren. Wanneer hij amberkleur­ig is, voeg je de kecap toe. Rasp het stuk gember op een fijne rasp boven de pan en meng door elkaar. Haal van het vuur tot gebruik.

2 Sla de slagroom met de suiker, het kruidnagel­poeder en de nootmuskaa­t lobbig. Zet koel weg tot gebruik. Verwarm de oven tot 220°C. Schil een ananas, verwijder de kern en snijd in plakken. Afhankelij­k van de dikte haal je zo’n zes tot zeven schijven uit een ananas. 3 Ontdooi de velletjes bladerdeeg en steek er rondjes uit ter grootte van een ramekin (of ander rond ovenschaal­tje). Verwarm de kecapkaram­el zodat hij schenkbaar is en giet een laagje in zes of zeven ramekins (bewaar een beetje voor het serveren). Leg er vervolgens een schijf ananas op en dek af met een bladerdeeg­rondje. Zorg dat het bladerdeeg het vormpje niet overlapt. Schuif de taartjes in de oven en bak in 20 minuten tot het bladerdeeg goudbruin kleurt.

4 Verwarm de kecapkaram­el op laag vuur. Draai de taartjes om op bordjes. Giet er nog meer karamel over en maak af met een dot specerijen­room (die smelt snel, dus zet ze meteen op tafel).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands