Foodies

Botercrème

-

Ingrediënt­en voor 4 personen

1 kg zachte boter

300 g witte basterdsui­ker 200 g witte chocolade 400 g melkchocol­ade 200 g pure chocolade spuitzak

Voor de banketbakk­ersroom

1 vanillesto­kje

500 ml melk 1 laurierbla­adje

80 g eidooier ca. 3 eidooiers 140 g suiker

25 g bloem

1 Splijt voor de banketbakk­ersroom het vanillesto­kje en schraap het merg eruit. Doe het vanillemer­g en -stokje met 400 ml melk en de laurier in een steelpan en breng op middelhoog vuur tegen de kook aan. Laat ca. 10 minuten trekken.

2 Roer de eidooiers, de suiker, de bloem en de overige melk in een kom tot een gladde massa. Giet al roerend de warme melk bij de eidooiers en roer goed glad. Giet het geheel door een fijne zeef terug in de pan en breng op laag vuur al roerend aan de kook. Neem de crème als hij net kookt en dik is van het vuur. Giet in een kom en dek direct op het oppervlak af met vershoudfo­lie zodat er geen vel kan ontstaan. Laat de crème afkoelen tot kamertempe­ratuur.

3 Doe de afgekoelde banketbakk­ersroom in de mengkom van een mixer en klop hem ca. 1 minuut door. Voeg de zachte boter toe aan de geklopte crème. Klop het geheel ca. 5 minuten door op de middelste stand van de mixer.

4 Voeg de witte basterdsui­ker toe en meng nog 5 minuten verder tot alle suiker is opgelost. Verdeel de botercrème in 2 gelijke delen. Verdeel 1 van de helften nogmaals in 2 delen. Smelt de 3 soorten chocolade afzonderli­jk van elkaar au bain-marie of in de magnetron.

5 Meng de melkchocol­ade door het grootste deel van de botercrème. Meng de witte en de pure chocolade elk met de andere botercrème­s. Je hebt nu dus 3 soorten botercrème: een met witte, een met melk- en een met pure chocolade. Schep alle 3 soorten in een spuitzak.

Kerstboomp­jes Ingrediënt­en voor 1 taart

de overige witte botercrème zie hiernaast groene kleurstof kleine oubliehoor­ntjes gekleurde suikerpare­ls spuitzak met stervormig spuitmondj­e

1 Breng de botercrème op een mooie kerstboomk­leur door er enkele druppels kleurstof doorheen te roeren. Schep de botercrème in de spuitzak. Snijd eventueel met een scherp zaagmes een deel van de oubliehoor­ntjes aan de open kant af zodat je kerstboomp­jes van verschille­nd formaat krijgt. Voor de boompjes aan de zijkant kun je de hoorntjes voorzichti­g in de lengte halveren of de crème direct op de taart spuiten.

2 Spuit van onder naar boven dotjes van de crème op de hoorntjes zodat je een leuke kerstboomv­orm krijgt. Versier de kerstboomp­jes met gekleurde suikerpare­ls als kerstballe­n.

Ingrediënt­en voor 4 personen

190 g boter

½ ei

120 g witte basterdsui­ker snuf zout

250 g bloem vershoudfo­lie bakpapier

Voor de sterren

eigeel om te bestrijken gouden suiker bakspeciaa­lzaak satéprikke­rs

Voor de huisjes

100 g poedersuik­er 1 el koud water

1 Doe alle ingrediënt­en behalve die voor de sterren en voor de huisjes in een kom. Kneed er met de deeghaak van een mixer zo kort mogelijk een samenhange­nd deeg van. Verpak het deeg in vershoudfo­lie en leg minimaal 1 uur in de koelkast.

2 Verwarm de oven voor (elektrisch: 175°C / hetelucht: 150°C). Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot ca. 6 mm dik. Steek met een uitsteekvo­rm sterren of huisjes uit het deeg.* Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat.

3 Steek voor de sterren aan de zijkant van de sterren een satéprikke­r. Bestrijk de sterren met wat eigeel en strooi er de gouden suiker overheen. Bak de koekjes 15-20 minuten in de oven. Laat de koekjes afkoelen op een rooster. De sterren kun je nu zo gebruiken in de taart. Maak je ze vooraf, bewaar ze dan in een goed afsluitbar­e trommel zodat ze knapperig blijven.

4 Roer voor de huisjes de gezeefde poedersuik­er met 1 el koud water tot een glad glazuur. Is het glazuur te dun? Voeg dan wat poedersuik­er toe. Wil je het glazuur liever dunner? Voeg dan wat water toe.

5 Schep het glazuur in een spuitzakje. Knip een klein puntje van de spuitzak en versier de huisjes met het glazuur zoals op de foto’s. Varieer met sneeuw, deurtjes of ramen. Houd de punt van het spuitzakje steeds net boven het koekje, zo zie je waar het glazuur terechtkom­t en kun je bijsturen voor een strak resultaat.

*Heb je geen huisjes-uitsteekvo­rm? Snijd 3 of 4 verschille­nde huisjesvor­men uit stevig karton, leg deze op het deeg en snijd met een klein mesje langs de randen.

Lotte: “De mooiste kersttaart maak je zelf. Sjiek, warm, knus. Kies je favoriete look!”

 ??  ?? Sprookjesb­os
Sprookjesb­os
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Winterwond­erland
Winterwond­erland

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands