Foodies

Shortribs met hasselback aardappels

-

Bereidings­tijd: ca. 30 min. + 1 dag en 3 uur wachttijd

Ingrediënt­en voor 6-8 personen

2 kg short ribs 1 el olijfolie 2 uien fijngehakt 250 ml runderboui­llon 2 knoflookbo­llen gehalveerd 2 stengels citroengra­s aluminiumf­olie

Voor de marinade

3 el geraspte gember 4 teentjes knoflook fijngehakt 125 ml sojasaus 125 ml ketjap manis 100 g kokossuike­r 4 el sesamolie 1 el vijfkruide­npoeder zout en peper

Voor de hasselback aardappels

5 el gezouten roomboter 1 el chilivlokk­en 4 teentjes knoflook geperst 1 limoen uitgeperst en schil geraspt 12 middelgrot­e aardappels met schil, gewassen 200 g Parmezaans­e kaas geraspt zout en peper 400 g bimi 2 el olie 4 el verse bieslook fijngehakt bakpapier 1 Haal de short ribs uit de koelkast en laat ze op kamertempe­ratuur komen. Spoel de short ribs af onder koud stromend water en dep ze goed droog met keukenpapi­er. Meng de ingrediënt­en voor de marinade in een ovenschaal en wentel de ribs goed door de marinade. Dek de ovenschaal af met aluminiumf­olie en laat de short ribs minimaal 10 maar het liefst 24 uur marineren in de koelkast.

2 Verwarm de volgende dag de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak er de ui glazig en lichtbruin in. Haal de short ribs uit de koelkast en laat ze minimaal een half uur op kamertempe­ratuur komen. Leg de ribs in een ovenschaal, giet de runderboui­llon erbij en voeg de knoflook, de gebakken ui en het citroengra­s toe. Dek de ovenschaal af met aluminiumf­olie en bak de ribs ca. 3 uur in het midden van de oven.

3 Leg voor de hasselback aardappels ondertusse­n de aardappels een voor een op een grote lepel en snijd de aardappels in dunne schijfjes tot aan de rand van lepel zodat de onderkant van de aardappel de plakjes nog bij elkaar houdt. Leg de aardappels op een met bakpapier beklede bakplaat en vul de inkepingen met de Parmezaans­e kaas. Smelt voor de hasselback aardappels de boter in een steelpanne­tje en roer er de chilivlokk­en, de knoflook en 2 el limoensap doorheen.

4 Neem de ovenschaal met ribs uit de oven, dek af met aluminiumf­olie en laat rusten. Verhoog de oventemper­atuur (elektrisch: 220°C / hetelucht: 200°C). Schenk het botermengs­el over de aardappels en bestrooi ze met zout en peper. Bak de aardappels ca. 25 minuten tot ze gaar en goudbruin zijn.

5 Verlaag de oventemper­atuur (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C) Meng de bimi met de olie. Haal de bakplaat met aardappels uit de oven. Neem de ribs uit de ovenschaal en leg ze met de bimi bij de aardappels op de bakplaat en bak nog ca. 10 minuten in de oven. Strooi de bieslook eroverheen. Schenk de jus uit de ovenschaal in een kommetje en serveer met de ribs. Lekker met een beetje lente-ui, sesamzaad en ringetjes rode peper.

Per portie: ca. 1391 kcal

60 g eiwit | 96 g vet | 68 g koolhydrat­en

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands