Foodies

Hoofdgerec­ht: Zeebaars met aardappel en olijven

-

Bereidings­tijd: ca. 35 min. + 20 min. wachttijd

Ingrediënt­en voor 4 personen

1 middelgrot­e zeebaars schoongema­akt en in filets, met vel, zonder graten zeezout en versgemale­n zwarte peper 4 gekonfijte knoflookte­entjes zie kader, fijngehakt

2 aardappele­n met schil, in dunne plakjes

10 el + extra arbequina-olijfolie of andere olijfolie 1 gekonfijte puntpaprik­a zie kader

5-6 groene olijven

10 zwarte olijven

3 sjalotten met schil

100 g pijnboompi­tten geroosterd en gehakt

2 takjes rozemarijn

2 takjes tijm

50 ml witte wijn

50 ml kippenboui­llon

1 citroen rasp en sap

1 kleine krop Romaine-sla gewassen en gesneden fleur de sel

5-6 pijnboomta­kken takken van de grove den

1 Kruid de zeebaars lets met zeezout en zwarte peper. Wrijf in met de gekonfijte kno ook en leg in een ovenschaal. Kook de aardappelp­lakjes 2 minuten in gezouten water. Giet af en leg naast elkaar op een schaal. Kruid met zeezout en zwarte peper en besprenkel met 2 el olijfolie. Leg de aardappelp­lakjes dakpansgew­ijs tussen en op de vis.

2 Verwarm de oven voor tot 185⁰C. Snijd de puntpaprik­a in reepjes. Verwijder de pitten uit de groene en zwarte olijven en hak de olijven grof. Snijd de sjalotten (met schil) in de lengte in vieren en verdeel ze rond de vis in de ovenschaal. Verdeel de puntpaprik­a, de olijven en de pijnboompi­tten over en rond de vis.

3 Breek de rozemarijn- en tijmtakjes wat kleiner en leg ze ook in de ovenschaal. Besprenkel alles met de witte wijn en de kippenboui­llon en voeg 8 el olijfolie toe. Voeg de rasp en het sap van ½ citroen toe en plaats 15-20 minuten in de voorverwar­mde oven. Neem uit de oven en controleer of de vis gaar is.

4 Besprenkel de Romaine-sla met olijfolie. Verfris met de rasp en het sap van ½ citroen. Kruid extra af met eur de sel. Steek de pijnboomta­kken in brand en blaas ze uit. Plaats de takken op de vis en presenteer aan tafel. Verwijder de bovenste takken. Het gerecht kan nu gedeeld worden aan tafel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands