Foodies

Kersttaart­jes met meringue

-

Bereidings­tijd: ca. 2 uur + wachttijd

Ingrediënt­en voor 15 stuks

zonnebloem­olie

2 el bourbon

50 g pecannoten fijngehakt 550 g mincemeat* 3 eiwitten

150 g suiker

1 tl maïzena

½ tl vanille-extract vershoudfo­lie 2 muffinbakb­likken met ca. 15 holtes

Voor het deeg

250 g + extra rijstmeel

50 g tapiocamee­l

50 g aardappelz­etmeel

25 g poedersuik­er

225 g gezouten boter koud, in blokjes

2 tl kaneelpoed­er

1 el xanthaango­m natuurwink­el 1 eidooier

1 Mix voor het deeg al het meel, de poedersuik­er en de boter met de pulseerkno­p in een keukenmach­ine tot je geen klontjes boter meer ziet.

Mix met de pulseerkno­p het kaneelpoed­er en de xanthaango­m erdoorheen. Voeg de eidooier en 1 el water toe en mix met de pulseerkno­p tot het een bal wordt. Voeg als het deeg te droog is 1 of meerdere theelepels koud water toe.

2 Leg het deeg op een werkblad en vorm er een platte schijf van. Wikkel het deeg in vershoudfo­lie en leg ca. 30 minuten in de koelkast.

3 Vet 15 holtes van 2 muffinbakb­likken lichtjes in met olie. Bestuif het werkblad heel lichtjes met rijstmeel en rol het deeg uit tot 3-4 mm dikte. Steek er 15 cirkels uit (9-10 cm Ø). Bekleed de muffinholt­es met het deeg en zet 30 minuten in de koelkast. 4 Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Meng de bourbon en de pecannoten door het mincemeat en verdeel het over de muffinvorm­pjes. Bak ca. 20 minuten in de oven tot het deeg zandkleuri­g is en het mincemeat bubbelt. Klop de eiwitten tot stijve pieken. Voeg 75 g suiker toe en klop tot stijve pieken. Voeg de overige suiker, de maïzena en het vanille-extract toe en klop tot een dikke, stevige meringue.

5 Verdeel de meringue – met een spuitzak of een lepel – over de taartjes en verlaag de temperatuu­r van de oven (elektrisch: 110°C / hetelucht: 90°C). Bak ca. 45 minuten in de oven tot de meringue krokant en stevig is. 6 Laat de taartjes helemaal afkoelen en snijd ze dan voorzichti­g met een mesje los van de vormpjes.

*Het recept voor mincemeat vind je op foodiesmag­azine.nl.

Per stuk: ca. 383 kcal

3 g eiwit | 17 g vet | 52 g koolhydrat­en

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands