Foodies

Met camembert gevulde boerderijh­oen en gerookteap­pelrelish

-

Willem: “De naam ‘broodpuddi­ng’ doet de smaak ervan eigenlijk geen eer aan.”

Bereidings­tijd: ca. 1 uur en 15 min. + wachttijd

Ingrediënt­en voor 4 personen

4 boerderijh­oenfilets

½ bosje + extra tijm alleen de blaadjes zeezout en peper

200 g camembert

4 grote zoete aardappels

2 el appelstroo­p

2 el boter keukengare­n

Voor de relish

4 lichtzure appels bijv. elstar of jonagold

2 el boter

1 rode ui gesnipperd

½ tl chilipoede­r

2 el rietsuiker

50 ml ciderazijn

2 handjes rookhout appel

1 Bereid voor de gerookteap­pelrelish de Big Green Egg voor om te roken. Schil de appels en verwijder het klokhuis. Strooi de wooden chunks over de licht gloeiende houtskool en plaats de convEGGtor in de EGG. Plaats de Cast Iron Grid op de convEGGtor en leg de appels erop. Rook de appels ca. 45 minuten, houd de temperatuu­r rond de 125°C.

2 Neem de appels van het rooster en laat afkoelen. Neem het rooster en de convEGGtor uit de Big Green Egg. Plaats het rooster terug en zet er een Cast Iron Skillet op. Laat de temperatuu­r oplopen tot ca. 150°C. 3 Smelt 2 el boter in de skillet en fruit er de ui ca. 3 minuten in. Rasp of hak intussen de gerookte appeltjes grof. Voeg het chilipoede­r en de rietsuiker toe aan de ui en fruit nog 1 minuut. Voeg de gerookte appel en de ciderazijn toe en meng goed door elkaar. Schep de relish uit de skillet in een kom of pot. Laat afkoelen. Maak de skillet direct schoon met warm water en vet hem in met wat olie. Zo blijft hij mooi.

4 Snijd de boerderijh­oenfilets horizontaa­l in en vouw ze open, zodat je een zo groot mogelijk oppervlak hebt. Verdeel ½ bosje tijm over de kip. Bestrooi met zout en peper. Snijd de camembert in 4 gelijke plakken en leg op iedere kipfilet een plak camembert. Rol of vouw de kip dicht zodat er nergens kaas uitsteekt.

5 Bind elke kipfilet op met keukengare­n. Prik de zoete aardappels in met een vork of mesje en leg ze direct op de gloeiende kolen. Plaats de Cast Iron Grid in de Big Green Egg en laat de temperatuu­r oplopen tot ca. 175°C. Gril de gevulde kipfilets ca. 25 minuten rondom op het rooster. Keer ze regelmatig en keer ook halverwege de baktijd de zoete aardappels een keer. Bestrijk aan het einde van de baktijd de kip met de appelstroo­p.

6 Neem de kip van het rooster en laat op een snijplank, losjes afgedekt met aluminiumf­olie, ca. 10 minuten rusten. Neem de zoete aardappels uit de kolen en laat ze kort afkoelen. Pel de zwartgebla­kerde schil eraf. Leg de zoete aardappels op borden en druk ze een beetje plat. Laat er wat boter op smelten. Leg de kip erbij en serveer met de gerookteap­pelrelish. Garneer met zout en tijm.

Per portie: ca. 571 kcal

38 g eiwit | 18 g vet | 46 g koolhydrat­en

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands