Foodies

Homemade bao buns

-

Susan: “Bao buns zijn gestoomde broodjes die je naar hartenlust kunt beleggen met wat je maar wilt. De broodjes kun je over het algemeen ook bij een goede toko al kant-en-klaar kopen, maar hoe leuk om ze gewoon zelf te maken.”

Ingrediënt­en voor 10 broodjes

250 g bloem type oo 1 tl bakpoeder 15 g gedroogde gist 50 g fijne suiker 3 g fijn keukenzout 125 ml lauwwarme melk 2 tl zonnebloem­olie uitsteekvo­rm 8 cm Ø bakpapier stoompan 1 Meng de bloem, het bakpoeder, de gist, de suiker en het zout en voeg de melk toe. Kneed kort door elkaar en voeg dan de olie toe. Kneed in ca. 10 minuten tot een elastisch deeg. Vorm daar een bal van en leg in een schone, iets vette, kom. Laat afgedekt en op een warme plek rijzen tot het in volume is verdubbeld.

2 Kneed het deeg daarna even kort door en verdeel in 10 bolletjes van ca. 45 g per stuk. Rol elk bolletje met een bebloemde deegroller uit tot een ovaal. Met een uitsteker van ongeveer 8 cm kun je er nu perfect rondjes uitsteken. Leg in het midden steeds een klein stukje bakpapier (zodat ze straks niet aan elkaar plakken) en vouw het deeg dubbel. Leg op een bakplaat met bakpapier en laat afgedekt 30 minuten rusten.

3 Verwarm in een stoompan water tot aan de kook en knip een vel bakpapier in tien stukjes. Leg op ieder stukje bakpapier een broodje. Leg in het mandje van je stoompan en stoom de broodjes in 10-12 minuten gaar. Ik beleg de bao buns het liefst met Koreaans gemarineer­d rundvlees (zie het recept hiernaast).

Korean beef voor op de bao buns Ingrediënt­en voor 10 bao buns

10 g knoflook geraspt

1 tl sesamolie 100-125 ml hoisinsaus 2 el Tomasu-sojasaus 1 el rijstazijn

½ tl srirachasa­us suiker naar smaak

650 g bavette

1 Meng alle ingrediënt­en behalve de bavette voor de marinade en proef even of je de smaak zo goed vindt. Stel waar nodig bij. Leg de bavette in de marinade en zorg dat het vlees goed bedekt is. Dek de schaal af met folie en zet in de koelkast. Laat zo 24 uur marineren.

2 Verhit een koekenpan met 1 eetlepel zonnebloem­olie. Snijd de bavette in reepjes en bak die, op hoog vuur, in 2-4 minuten rosé en goudbruin.

3 Beleg de bao buns met het vlees en schep er wat van het vleesvocht over. Om het nóg lekkerder te maken kun je het vlees beleggen met wat kimchi.

Susan: “Ik zeg al ijd: b r el k e ns p dinsdag wan de za erdag krijg al genoeg a ndach .”

Susan: “Niets feestelijk­er dan oesters bij een heerlijk glas bubbels. Om het extra feestelijk te maken: met drie verschille­nde type dressing, waarbij ik je onmogelijk kan vertellen welke de allerlekke­rste is. Dat mag jij zelf bepalen!”

Ingrediënt­en voor 6-8 personen Voor de Oosterse dressing

4 g verse gember geraspt 2 el Tomasu sojasaus

½ tl sesamolie

½ tl limoensap

Voor de Gin-tonicdress­ing*

1 el Hermit gin

2 el Mediterran­ean tonic Fever Tree komkommer zonder zaadlijst, heel fijngesned­en

Voor de klassieke Mignonette

1 el fijngesned­en sjalot 2 el frambozena­zijn zout en peper

1 Meng alle ingrediënt­en en doe in een mooi schaaltje.

*Deze dressing is vers het allerlekke­rst, dus niet te lang van tevoren maken.

Welke oesters gebruik je?

º Dat hangt een beetje af van je persoonlij­ke smaak. Laat je bij de visboer adviseren. Koop je meteen een heel doosje oesters (waarom ook niet?!), bewaar die dan onder in de koelkast en leg er, voor het tegengewic­ht, een paar flessen op. Champagne bijvoorbee­ld. Heb je die meteen koud liggen!

º Gebruik een scherp oestermes om de oester, in de punt van de schelp, voorzichti­g open te maken. Bescherm de hand waarmee je de oester vasthoudt altijd met een theedoek. Dan kun je je a) niet verwonden en b) vang je eventueel lekkend vocht uit de oester meteen op.

º Giet het eerste beetje vocht uit de oester en schep er dan een theelepel van jouw favoriete dressing op. Uiteraard is een oester puur, met alleen wat vers citroensap en zwarte peper, ook al een traktatie!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands