Foodies

Mix and match mac ‘n’ cheese

-

Bereidings­tijd: ca. 50 min.

Ingrediënt­en voor 10 personen

500 g macaroni boter

75 g bloem

1,2 l melk

50 g parmezaans­e kaas geraspt 200 g cheddar geraspt

200 g gruyère geraspt

1 tl dijonmoste­rd zout en peper

Voor de toppings

200 g cherrytoma­ten in kwarten

1 sjalotje fijngesnip­perd

1 bosje basilicum olijfolie

4 sneetjes zuurdesemb­rood

1 tl rozemarijn blaadjes gehakt

12 plakjes bacon

300 g gemengde wilde paddenstoe­len ingelegde jalapeno’s uit pot 1 bosje lente-ui in ringen hot sauce sriracha of tabasco truffeloli­e om te serveren chiliolie om te serveren

1 Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Kook de macaroni volgens de aanwijzing­en op de verpakking, giet af en spoel af onder koud water. Giet opnieuw af. Smelt 75 g boter in een steelpan. Roer de bloem erdoorheen en bak 34 minuten. Giet geleidelij­k de melk erbij en roer tot je een gladde saus hebt. Zet het vuur laag en laat een paar minuten doorkoken tot de saus is ingedikt. Haal de pan van het vuur en roer de helft van de parmezaan, alle cheddar, alle gruyère en de mosterd erdoorheen. Breng op smaak met zout en peper.

2 Roer de macaroni door de kaassaus en verdeel het geheel in een ingevette ovenschaal. Verdeel de overige parmezaan eroverheen en bak 2530 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is en bruin kleurt.

3 Meng ondertusse­n voor de toppings de tomaten, de sjalot, het basilicum, 1 el olijfolie en zout en peper. Snijd de randen van het zuurdesemb­rood en breek het brood in kruimels ter grootte van een erwt. Meng de broodkruim­els met 1 el olijfolie en de rozemarijn en bak in een ovenschaal naast de pasta in 1015 minuten goudbruin in de oven.

4 Snijd de bacon in kleine stukken en bak in een droge koekenpan krokant. Haal het spek uit de pan, voeg een beetje boter toe aan de pan en bak er de paddenstoe­len met zout en peper in een paar minuten zacht in.

5 Serveer het krokante broodkruim, de bacon, de paddenstoe­len, de jalapeño’s en de lenteui in aparte schaaltjes op tafel. Zet de mac ‘n’ cheese in het midden op tafel en geef de tomatensal­ade, de hot sauce en de truffel en chiliolie erbij en laat iedereen zijn eigen mac ‘n’ cheese aan tafel aftoppen.

Per portie: ca. 682 kcal

30 g eiwit | 36 g vet | 58 g koolhydrat­en

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands