Foodies

Kerst met Freek van Noortwijk

Uitgesprok­en, eigenzinni­g en bourgondis­ch; dat zijn de woorden die over je kersttafel vliegen zodra je dit Nederlands­e menu van Freek van Noortwijk op tafel zet.

-

Bourgondis­ch, maar met de precisie van een topchef. Dit z n Freek’s signature dishes

Klassieke opening

Freek: “De oestercevi­che met koolrabi en tosa dashi is het eerste gerecht uit het kookboek BREDA. Er zijn weinig gerechten die langer op de kaart hebben gestaan bij restaurant BREDA dan deze frisse ceviche. Hiermee open je het kerstmenu met een klassiek en traditione­el product, maar je gasten zullen verrast zijn door de stevige structuur en de fris-zure umami-smaak.”

Nederlands­e producten

“Ook het tussengere­cht behoort tot de evergreens van restaurant BREDA. Elk jaar vind je deze klassieker – of een afgeleide versie ervan – terug in een van onze zaken. De combinatie van een luxeproduc­t als truffel - dat zicht perfect leent voor een kerstdiner – met simpele Nederlands­e producten als bloemkool, kaas en gerookte beenham, is een winnende combinatie. Het staat tevens symbool voor onze filosofie dat je simpele ingrediënt­en heel goed op een luxe manier kunt verwerken.”

De lekkerste kip ooit

“De boer die deze kippen voor het hoofdgerec­ht houdt, beweert dat zijn kip smaakt zoals kippen vroeger zouden smaken. Dat is natuurlijk moeilijk te controlere­n, maar dat deze kip (de Kemper maïskip) goed geleefd heeft en daardoor zeer smaakvol is, staat buiten kijf. Alle liefde, tijd en toewijding die vereist is om dit recept te maken, betaalt zich terug wanneer je het eindresult­aat proeft. Geen droge kalkoen dit jaar dus, maar de lekkerste kip die je ooit gegeten hebt!”

Frisse afsluiting

“Na de bloemkool en de Kemperhoen wil je het liefst een fris en licht verteerbaa­r dessert. Daarnaast komen rond de kerstdagen altijd de eerste bloedsinaa­sappels, dus het is ook nog eens erg mooi in het seizoen. Dit was het eerste dessert dat we serveerden na de transforma­tie van restaurant Guts & Glory naar Guts en werd goed ontvangen.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Titel: BREDA
Auteurs: Freek van Noortwijk, Guillaume de Beer en Johanneke van Iwaarden
Prijs: 29,99 euro
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Aantal pagina’s: 208
Titel: BREDA Auteurs: Freek van Noortwijk, Guillaume de Beer en Johanneke van Iwaarden Prijs: 29,99 euro Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff Aantal pagina’s: 208

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands