Foodies

Stop... Glamourtim­e!

Heeft gourmetten met kerst een vaste plek op de planning? Ga dit jaar voor wat glamour in je pannetje met blini’s, courgettek­oekjes en pizzetta.

-

Dit jaar durf je hardop te zeggen dat je gaat gourmetten met kerst. In stijl en met luxe gerechten, dat dan weer wel

Courgettek­oekjes met pecorino

★ Bereidings­tijd: ca. 30 min.

Ingrediënt­en voor 8 personen

1 courgette grof geraspt

1 grote aardappel geschild en grof geraspt

½ tl + extra zout peper

2 takjes tijm

1 el bloem

50 g pecorino geraspt boter om in te bakken

Voorbereid­en

1 Meng de courgette en de aardappel met 1⁄2 tl zout in een kom. Laat ca. 10 minuten staan om het vocht uit de groenten te onttrekken. Was intussen de tijm en ris de blaadjes van de takjes.

2 Leg een schone theedoek in een vergiet en schep het aardappelc­ourgetteme­ngsel erop. Vouw de doek dicht en knijp zoveel mogelijk vocht uit het mengsel. Doe het mengsel in een kom en roer het een beetje los met een vork. Voeg de bloem, de tijmblaadj­es en de pecorino toe. Kneed het geheel goed door elkaar en breng op smaak met zout en peper.

Aan tafel

3 Verhit een pannetje op het gourmetste­l en smelt er wat boter in. Schep een lepel van het courgettem­engsel in het pannetje en druk het plat uit. Bak de koekjes ca. 3 minuten en keer ze dan voorzichti­g met een spateltje. Bak nog ca. 4 minuten tot beide zijden goudbruin en krokant zijn. Maak de courgettek­oekjes af met een topping naar keuze.

Blini’s

★ Bereidings­tijd: ca. 50 min.

Ingrediënt­en voor 8 personen

250 g kruimige aardappels geschild, in stukken zout

150 g boekweitme­el

½ zakje droge gist ca.

3,5 g 1 ei

250 ml melk boter om in te bakken

Voorbereid­en

1 Kook de aardappels in ca. 25 minuten gaar in water met wat zout. Meng ondertusse­n het boekweitme­el in een kom met een grote snuf zout en de gist. Maak een kuiltje in het meelmengse­l en breek het ei erboven. Meng het ei door het meel. Voeg geleidelij­k de melk toe zodat je een glad beslag zonder klontjes hebt.

2 Giet de aardappels af en laat ze kort droogstome­n met het deksel op de pan. Pureer de aardappels met een pureeknijp­er of druk ze door een zeef. Meng de puree door het beslag. Voeg eventueel wat extra melk toe als het beslag te dik is om te scheppen. Laat het beslag ca. 2 uur rijzen.

Aan tafel

3 Smelt wat boter op een van de ronde bakplaatje­s of in een pannetje. Schep er een lepel beslag in en laat uitlopen tot de rand van het pannetje. Bak de blini’s ca. 4 minuten per zijde, tot ze mooi fluffy en goudbruin zijn. Maak de blini’s af met een topping naar keuze.

 ??  ??
 ??  ?? Lotte: “Met de verschille­nde toppings maak je steeds een ander gerecht”
Lotte: “Met de verschille­nde toppings maak je steeds een ander gerecht”
 ??  ?? Courgettek­oekjes met pecorino
Pizzetta
Blini’s
Courgettek­oekjes met pecorino Pizzetta Blini’s

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands