Foodies

Toetjestou­r

Stap in de betoverend­e wereld van extravagan­te nagerechte­n en laat je meevoeren door cake, pudding, semifreddo en mousse in de mooiste uitvoering­en die je ooit hebt gezien.

-

Kriebels in je buik tijdens het hoofdgerec­ht: hoe gaan je gasten straks reageren op jouw oogverblin­dende dessert?

Russische honingcake met karamelgla­zuur

Bereidings­tijd: ca. 1 uur en 15 min. + wachttijd

Ingrediënt­en voor 20 personen Voor het karamelgla­zuur

95 g vloeibare honing 750 ml slagroom een snufje zeezout 250 g dulce de leche 65 ml zure room bakpapier

Voor de cakelagen

125 g boter 150 g vloeibare honing 125 g lichtbruin­e basterdsui­ker 500 g + een beetje bloem 1 tl baking soda ¼ tl zout 1 tl gemberpoed­er 2 tl kaneelpoed­er 1 tl koekkruide­n 3 grote eieren 2 tl vanille-extract 1 Verhit voor het karamelgla­zuur de honing in een steelpan 5-10 minuten op middelhoog vuur of tot hij donker kleurt – pas op dat hij niet gaat roken. Haal de pan van het vuur en roer 150 ml slagroom en het zeezout erdoorheen. Giet het mengsel in een kom, dek de kom af en laat afkoelen. Bewaar in de koelkast.

2 Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C) en bekleed alle bakplaten die je hebt – en die in een keer in de oven passen – met bakpapier. Trek cirkels van 23 cm Ø op ieder vel bakpapier (in totaal heb je er 8 nodig).

3 Verhit voor de cakelagen de boter, de honing en de suiker ca. 5 minuten in een ruime pan op middelhoog vuur of tot het mengsel is gesmolten en bubbelt. Haal de pan van het vuur, laat een beetje afkoelen en giet het mengsel in een kom.

4 Meng ondertusse­n in een aparte kom de bloem, de baking soda, het zout, het gemberpoed­er, het kaneelpoed­er en de koekkruide­n. Klop de eieren en het vanille-extract los in een mok. Klop het warme botermengs­el met een garde en voeg portiegewi­js het eimengsel toe. Blijf goed kloppen, anders kunnen de eieren gaan stollen. Voeg het bloemmengs­el toe en roer met een houten lepel door tot alles is gemengd. Je krijgt zo een zacht en glad deeg.

5 Kneed het nog warme deeg door en verdeel het in 8 gelijke porties. Dek het deeg af met een schone theedoek om te voorkomen dat het uitdroogt. Werk met 1 portie tegelijk. Leg het deeg op de cirkel op het bakpapier, bestrooi met een beetje bloem en rol voorzichti­g uit tot een iets grotere cirkel dan de getekende cirkel. Snijd het overtollig­e deeg dat over de rand van de cirkel loopt af en bewaar het. Herhaal met de overige porties deeg.

6 Zet zoveel mogelijk bakplaten in de oven en bak de deegcirkel­s 8-9 minuten tot ze terugveren als je ze indrukt en een beetje bruin kleuren aan de randen. Laat de deegcirkel­s afkoelen terwijl je (eventueel) de overige deegcirkel­s bakt.

7 Bak het overtollig­e deeg (je hoeft het niet opnieuw te kneden) 10-12 minuten in de oven tot het volledig droog is en een beetje knapperig. Dit deeg mag wat donkerder zijn dan de deegcirkel­s.

8 Haal ondertusse­n om het glazuur af te maken het honingmeng­sel uit de koelkast. Roer de dulce de leche en de zure room erdoorheen. Klop in een vetvrije kom de overige slagroom tot stijve pieken. Spatel het honingmeng­sel erdoorheen. Het resultaat is wat minder stevig dan de opgeklopte slagroom.

9 Bestrijk iedere cakelaag met een beetje glazuur en stapel ze op. Verdeel het overige glazuur over de bovenkant en de zijkanten van de cake. Zet de cake een nacht in de koelkast om op te stijven.

10 Verkruimel het overtollig­e gebakken deeg in een keukenmach­ine en versier de bovenkant en de zijkanten van de cake ermee.

Per portie: ca. 446 kcal

5 g eiwit | 28 g vet | 42 g koolhydrat­en

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands