Foodies

Weekendpro­ject: gevulde lamsbout

Geef een zoete verrassing aan je rozemarijn­lamsbout met een vulling van gedroogde abrikozen.

-

Je gasten rekenen op gevulde kalkoen, maar jij trakteert ze op gevulde lamsbout. Weer eens iets anders!

Gevulde lamsbout met rozemarijn en abrikoos ★★

Bereidings­tijd: ca. 3 uur + 1 dag wachttijd

Ingrediënt­en voor 8 personen

2 kg lamsbout zonder bot zout en peper

4 takjes rozemarijn naaldjes van twee takjes fijngehakt 100 ml + een beetje olijfolie 1 bosje platte peterselie fijngehakt 1 bosje salie fijngehakt

60 g paneermeel

100 g gedroogde abrikozen fijngehakt 2 sjalotten fijngehakt

60 g walnoten geroosterd en gehakt afsluitbar­e diepvriesz­ak

Voor de marinade

4 laurierbla­adjes 200 ml witte wijn 2 uien elk in 4 parten 3 teentjes knoflook ongepeld

1 Leg de lamsbout met de huidzijde naar beneden op een werkblad en leg hem open en plat. Snijd het vlees in de breedte in tot aan de huid. Bestrooi het vlees aan beide zijden met zout en peper. Doe het vlees met 2 hele takjes rozemarijn, 100 ml olijfolie en de ingrediënt­en voor de marinade in een afsluitbar­e diepvriesz­ak. Sluit de diepvriesz­ak, leg hem in een bak en zet het geheel 24 uur in de koelkast.

2 Doe alle fijngehakt­e kruiden, het paneermeel, de abrikozen, de sjalotten, de walnoten en zout en peper in een kom en meng de vulling met de hand door elkaar. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Neem het vlees uit de marinade en meng 4 el van het marineervo­cht door de vulling.

3 Verdeel de vulling over de vleeszijde van de lamsbout en vouw hem dicht.

4 Knoop 2 of 3 touwtjes om de lamsbout om hem dicht te houden terwijl je hem opbindt.

5/6/7/8 Knoop het keukengare­n aan een uiteinde van het vlees vast met een dubbele knoop. Maak een lus met het garen. Maak de lus groter, haal de lus over het lamsvlees heen en trek hem op ca. 3 cm afstand van de eerste knoop vast. Herhaal tot de hele lamsbout opgebonden is en bind het garen aan het uiteinde van het vlees vast met een dubbele knoop.

9 Leg de lamsbout met de huidzijde naar boven in een braadslee met de uien, de kno ook en de kruiden van de marinade, bewaar het overige marineervo­cht voor de jus. Bestrooi met zout en peper en druppel er olijfolie overheen. Bak de lamsbout ca. 40 minuten. Verlaag de oventemper­atuur (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C) en bak 40-50 minuten verder, of tot de kerntemper­atuur 65°C is. Neem het vlees uit de oven en laat het 20 minuten rusten, losjes afgedekt met aluminiumf­olie. Snijd de lamsbout in plakken en serveer. Lekker met gebakken aardappelt­jes, groenten en jus.

Per portie: ca. 658 kcal

62 g eiwit | 36 g vet | 15 g koolhydrat­en

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands