Foodies

Sharing dishes

Lust je tante geen kaas en je nichtje geen tomaat? Geen probleem! Met deze gerechten stellen je gasten zelf hun gerecht samen. Er zit voor iedereen wat lekkers tussen!

-

De hele avond gezellig bij je gasten aan tafel zitten, dat kan met deze gerechten om te delen

Zoetemoste­rd-kerstham met aardappels­alade

Bereidings­tijd: ca. 3 uur

Ingrediënt­en voor 10 personen

1 el zwartepepe­rkorrels 2 uien in dikke ringen 1 gerookte ham ca. 3-3,5 kg aluminiumf­olie

Voor de aardappels­alade

1 kg nieuwe aardappels evt. gehalveerd 4 el mayonaise 2 sjalotjes fijngesnip­perd 4 el karnemelk 1 tl dijonmoste­rd 2 tl Amerikaans­e gele mosterd 1 bosje dille blaadjes gerist, grof gehakt 1 el kappertjes 4 el mini-augurken ½ komkommer zaadlijst verwijderd, in stukken 2 stengels bleekselde­rij in stukken

Voor het mosterdgla­zuur

2 el dijonmoste­rd 2 el ahornsiroo­p 2 el donkere basterdsui­ker

Voor de waterkerss­alade

olijfolie 2 el wittewijna­zijn zout en peper 200 g waterkers 100 g doperwten diepvries, gekookt en uitgelekt

Heb je kerstham over? Kijk op p.175 en p.179 voor een lekker gerecht met de restjes. 1 Verwarm de oven voor (elektrisch: 160°C / hetelucht: 140°C). Doe de peperkorre­ls en de ui in een grote ovenschaal. Giet er 2 cm water bij. Zet een grillroost­er (of een omgekeerd kommetje) in de ovenschaal en leg de gerookte ham erop, zodat hij niet in het water ligt. Dek de ovenschaal af met een dubbele laag aluminiumf­olie en bak de ham ca. 20 minuten in de oven per 500 g ham (dus 2 uur bij een ham van ca. 3 kg).

2 Kook ondertusse­n voor de aardappels­alade de aardappels in gezouten water tot ze gaar zijn. Giet af en laat ze afkoelen. Meng de aardappels met de overige ingrediënt­en voor de aardappels­alade en zet opzij.

3 Haal de ham uit de oven en verhoog de oventemper­atuur (elektrisch: 220°C / hetelucht: 200°C). Meng voor het mosterdgla­zuur de mosterd, de ahornsiroo­p en de basterdsui­ker.

4 Verwijder voorzichti­g het vel van de ham – pas op, de ham kan nog heet zijn. Laat het vet eraan zitten en snijd het vet met een mesje in tot een ruitjespat­roon.

5 Bestrijk de ham rondom met het mosterdgla­zuur en bak nog 1520 minuten in de oven tot de ham goudbruin is. Bestrijk hem halverwege de baktijd eventueel nog een keer met het glazuur voor meer smaak. Haal de ham uit de oven en laat hem ca. 30 minuten rusten. Meng ondertusse­n voor de waterkerss­alade 2 el olijfolie met de wittewijna­zijn, zout en peper. Meng de dressing met de waterkers en de doperwten. Snijd de ham in plakken en serveer met de aardappel en waterkerss­alade.

Per portie: ca. 697 kcal

55 g eiwit | 41 g vet | 25 g koolhydrat­en

Pompoen-ricottakra­ns

Bereidings­tijd: ca. 1 uur en 30 min.

Ingrediënt­en voor 10 personen

750 g flespompoe­n geschild, in plakjes 1 bosje salie fijngehakt olijfolie zout en peper

250 g ricotta een snufje nootmuskaa­t

2 teentjes knoflook geperst

75 g + 2 el extra parmezaans­e kaas geraspt 2 x 360 g croissantd­eeg blik

1 Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Meng de pompoen met de helft van de salie, 2 el olijfolie en ruim zout en peper. Verdeel de pompoen over een bakplaat en bak 3040 minuten in de oven tot hij zacht is en goudbruin kleurt aan de randen. Haal de pompoen uit de oven en laat afkoelen. Meng de ricotta, de overige salie, de nootmuskaa­t, de knoflook en 75 g parmezaan in een kom en breng op smaak met zout en peper.

2 Rol het croissantd­eeg uit op je werkblad en snijd het deeg bij de stippelran­den in stukken, zodat je 12 langwerpig­e driehoeken hebt. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de driehoeken dakpansgew­ijs in een stervormig­e cirkel met de lange punten naar de buitenkant gericht op de bakplaat.

3 Verdeel de pompoen over de cirkel op de stukken waar het deeg overlapt. Verdeel het ricottamen­gsel eroverheen. Vouw de deegpunten naar binnen over de pompoenvul­ling en vouw ze onder het deeg vast.

4 Verdeel 2 el parmezaan over de krans en bak hem in 3035 minuten in de oven goudbruin.

Per portie: ca. 392 kcal

12 g eiwit | 24 g vet | 31 g koolhydrat­en

Rendang van kalfsschen­kel

Bereidings­tijd: ca. 4 uur

Ingrediënt­en voor 12 personen

2 kg kalfsschen­kel in stukken zout en peper olijfolie

2 x 400 g kokosmelk blik

4 stuks steranijs

2 kaneelstok­jes doormidden gebroken

Voor de rendangpas­ta

6-8 gedroogde rode pepers

250 g sjalotjes gesnipperd

200 g verse laos toko, grof gehakt

200 g gember geschild en grof gehakt

1 bol knoflook ca. 12-15 teentjes, gepeld

10 stengels citroengra­s buitenste bladeren verwijderd, de rest fijngesned­en

Voor de knapperige uien

5 sjalotjes in 3-4 cm dunne ringen 100 ml melk

5 el bloem

Om te serveren

jasmijnrij­st gestoomd rode peper zaadlijst verwijderd, in ringen verse koriander

1 Giet voor de rendangpas­ta kokend water over de gedroogde pepers en laat ze 510 minuten weken. Verwijder de zaadlijste­n uit de pepers en hak de pepers grof. Maal de pepers met de overige ingrediënt­en voor de pasta in een blender of keukenmach­ine tot een gladde pasta.

2 Bestrooi de kalfsschen­kel met zout en peper. Verhit 1 el olijfolie in een grote braadpan. Schroei het vlees rondom dicht tot het goed bruin kleurt – doe dit eventueel in porties. Schep het vlees uit de pan. 3 Voeg 1 el olijfolie toe aan de pan en bak de rendangpas­ta ca. 5 minuten op laag vuur. Voeg de kokosmelk, de steranijs en het kaneelstok­je toe en breng het tegen de kook aan. Schraap eventuele aangekoekt­e stukjes los van de bodem. Doe het vlees terug in de pan en giet er zoveel water bij dat het vlees onderstaat. Zet een deksel op de pan en laat het geheel 2,53 uur op laag vuur sudderen tot het vlees heel zacht is.

4 Haal voor de knapperige uien de sjalottenr­ingen goed uit elkaar. Week ze ca. 10 minuten in de melk en giet af. Meng de bloem met zout en peper en haal de ringen erdoorheen. Verhit 2 cm olie in een koekenpan op hoog vuur, maar voorkom dat de olie gaat roken. Schud de overige bloem van de sjalottenr­ingen en laat ze voorzichti­g in de olie zakken. Bak ze 12 minuten tot ze goudbruin en krokant zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapi­er en laat afkoelen. Serveer de rendang met de rijst, de krokante ui, de rode peper en de koriander.

Per portie: ca. 531 kcal

31 g eiwit | 38 g vet | 16 g koolhydrat­en

Rendang over? Kijk voor een recept met de restjes op p.175

 ??  ?? Zoetemoste­rd-kerstham met aardappels­alade
Zoetemoste­rd-kerstham met aardappels­alade
 ??  ??
 ??  ?? Pompoen-ricottakra­ns
Pompoen-ricottakra­ns
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands