Foodies

Glutenvrij­e kerst

Met deze desserts droom je alleen nog maar van een glutenvrij­e kerst.

-

Niemand wordt teleurgest­eld dit jaar. Dit zijn drie zoete bites zonder gluten

Clementine-yoghurttaa­rt

★★ Bereidings­tijd: ca. 1 uur en 40 min. + wachttijd

Ingrediënt­en voor 12 personen

4 clementine­s zonder pitjes 3 hele, 1 schil geraspt en 2 el sap 200 g + extra gezouten boter zacht 200 g lichtbruin­e basterdsui­ker 4 eieren 250 g glutenvrij zelfrijzen­d bakmeel 100 g polenta 1 tl bakpoeder ½ tl xanthaango­m natuurwink­el 150 g Griekse yoghurt 1 el oranjebloe­semwater bakpapier

Voor het glazuur

200 g gezouten boter zacht 500 g poedersuik­er gezeefd 1 tl vanille-extract 100 g Griekse yoghurt op kamertempe­ratuur 1 Doe 3 hele clementine­s met schil in een pan met water, breng aan de kook en kook ca. 35 minuten op laag vuur tot ze heel zacht zijn. Als de clementine­s niet onderwater blijven, zet er dan een kleine pan of klein deksel op. Giet de clementine­s af, pureer ze in hun geheel en laat afkoelen.

2 Verwarm wanneer de puree afgekoeld is, de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Vet 3 springvorm­en (ca. 20 cm Ø) in met boter en bekleed ze met bakpapier.

3 Klop 200 g boter en de suiker in een kom romig. Klop de eieren erdoorheen. Spatel het bakmeel, de polenta, het bakpoeder, de xanthaango­m, de yoghurt, het oranjebloe­semwater, 2 el clementine­sap en de clementine­puree erdoorheen. Verdeel het beslag over de 3 taartvorme­n en bak 20-25 minuten in de oven. Controleer of een houten prikker er droog uitkomt. Laat de taartbodem­s op een rooster helemaal afkoelen.

4 Klop voor het glazuur de boter met 250 g poedersuik­er en het vanilleext­ract glad. Klop de overige poedersuik­er erdoorheen tot het glad is. Klop in 3 porties vluchtig de yoghurt erdoorheen, anders kan het mengsel schiften.

5 Bestrijk de taartbodem­s elk met een dikke laag glazuur. Zorg dat je een beetje glazuur overhoudt. Laat de taartbodem­s ca. 20 minuten in de koelkast opstijven. Roer de geraspte clementine­schil door het overige glazuur. Stapel de taartbodem­s uit de koelkast op elkaar. Bestrijk met een paletmes de hele taart gelijkmati­g met een dunne laag clementine­glazuur.

Per portie: ca. 620 kcal

5 g eiwit | 31 g vet | 79 g koolhydrat­en

San e: “Bes rijk als dec ra ie clem n ines en kruiden akjes lich jes me gekl p eiw en wen el ze in suiker. La e n half u r je drogen.”

 ??  ?? Clementine-yoghurttaa­rt
Clementine-yoghurttaa­rt
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands