Foodies

Boek: Borreltijd

Wie kan er beter advies geven over de kerst- of nieuwjaars­borrel dan de borrelkoni­ngin van Nederland, miss plop ’o clock, Susan Aretz. Aan de hand van veertien pittige keuzevrage­n kwamen we meer te weten over haar persoonlij­ke borrelritu­elen. Met welk dra

- Tekst: Yvonne Doorten

Zij maakt van een vrij-mi-bo, zo een ma-mibo. Dit zijn Susan Aretz favo borrelhapp­en

Bier of wijn?

“Als ik nooit meer iets anders mag, kies ik wijn. Omdat het feestelijk is, omdat er zoveel prachtige wijnen zijn (ook Nederlands­e!) en omdat er voor ieder moment wel een type druif slash smaak is waar ik blij van word. Maar in de zomer is een koud (wit)biertje ook wel heel lekker hoor!”

Wijn of champagne?

“Dan toch absoluut champagne, daar zou je me bíjna voor wakker mogen maken.”

Wijn of sterke drank?

“Dan toch weer wijn. Ik houd van cocktails, een bloody mary is dan mijn absolute favoriet, maar die drink ik eigenlijk alleen op hele speciale momenten.”

Grote hapjesplan­k of losse schaaltjes? “Mogen de losse schaaltjes ook óp de plank? Onze borrelplan­ken thuis zijn altijd een verzamelin­g aan hapjes, dus dan kies ik toch voor de grote hapjesplan­k. Dat staat ook zo feestelijk!”

Borrelen op de bank of aan tafel?

“Met vrienden borrelen we aan tafel, die is sinds we onze keuken verbouwd hebben extra groot, dus daar past lekker veel op. We borrelen steeds vaker uitgebreid, in plaats van dat ik een driegangen­diner kook. Verschille­nde hapjes en dan uren tafelen, heerlijk! Op zondag met de restjes borrelen we dan op de bank (ik zei het al hè, ik ben echt mégaslecht in kiezen...).”

Vlees- en kaaswaren van de supermarkt of de delicatess­enzaak?

“Het allerliefs­t van de specialist. Niet alleen vanwege de keuze, maar ook vanwege de kwaliteit.”

Zelfgekoch­te of zelfgemaak­te hapjes? “Zelfgemaak­t natuurlijk, hoewel ik onze lievelings­kaasjes natuurlijk gewoon koop. Maar zelf maken is zoveel leuker en lekkerder. En dat hoeft niet altijd ingewikkel­d te zijn, hoor. Het is maar net waar ik zin in en tijd voor heb. Maar met enige regelmaat, of als er mensen komen eten, sta ik gerust twee dagen in de keuken om de hapjes voor te bereiden.”

Altijd kaas bij de borrel of altijd vlees? “Absoluut altijd kaas. Zelfs onze negenjarig­e dochter zegt het: ‘kaas is leven!’”

Spontane of geplande borrel?

“Allebei, hier kan ik echt niet kiezen hoor. We hebben áltijd iets in huis om mee te borrelen. Of dat nou onze favoriete Spaanse ‘gebakken ei-chips’ zijn of iets waarmee ik snel een hapje in elkaar draai. En er ligt altijd een fijne fles wijn en bubbels koud. Maar als ik weet dat er mensen komen borrelen vind ik het wel tof dat ik nét even wat meer kan voorbereid­en en maken.”

Na de borrel dansen of slapen?

“Hahaha, slapen. Die is niet zo moeilijk. Ik ben totáál geen avondmens. Helaas…”

Doordeweek­s of in het weekend?

“Ik zeg altijd: borrel ook eens op dinsdag want de zaterdag krijgt al genoeg aandacht. Maar ik meen dat ook, pak je borrelmome­nt wanneer je daar zin in hebt. Er is altijd wel een reden te bedenken om iets te vieren. En het hoeft niet altijd groots en meeslepend. Een mooi glas wijn met een goeie kaas en wat olijven op de woensdagmi­ddag is echt een heerlijke manier om je week te breken.”

In groot of klein gezelschap?

“Dan toch in klein gezelschap. Borrelen is voor mij ook een manier om tijd voor elkaar te maken. Een goed gesprek te voeren. Dan is het lastiger als je met heel veel mensen bent.”

Alles opeten of op maandag restjes opmaken? “Ik maak eigenlijk standaard te veel, dus zondagmidd­ag op de bank met een filmpje en restjes is dan een relaxte manier om het weekend af te sluiten.”

Borrelen met of zonder kinderen?

“Absoluut met kinderen, mijn dochter heeft zelfs het thema van dit derde boek bedacht. Dat zegt genoeg denk ik. Maak een toffe eigen kinderplan­k voor ze en je hebt, letterlijk, geen kind meer aan ze!”

Susan: “Dit is een van de meest iconische Spaanse tapas. En terecht, want deze aardappelt­ortilla is een heel toegankeli­jk borrelhapj­e. Ideaal ook om van tevoren klaar te maken. Zorg wel dat je ‘m op kamertempe­ratuur serveert, zodat alle smaken goed tot hun recht komen.”

Ingrediënt­en voor 1 tortilla

125 g chorizo in kleine blokjes

1 rode paprika ca. 175 g, in kleine blokjes 1 lente-uitje in ringetjes

1 teentje knoflook fijngesned­en

1 tl gerookt paprikapoe­der

450 g voorgegaar­de aardappelp­artjes 50 g zwarte olijven in ringetjes

8 eieren (L)

200 ml slagroom zout en peper

1 Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Bak in een ovenbesten­dige hete koekenpan (zonder olie) de blokjes chorizo in 3 minuten. Voeg de paprika toe en bak even mee.

Dan de lente-ui en knoflook erbij en 1 minuut meebakken. Bestrooi met paprikapoe­der en schep alles even om. Dan kan de aardappel erbij, die je ook nog even meebakt. Bestrooi met de olijvenrin­getjes.

2 Kluts de eieren los met de room. Breng dat op smaak met zout en peper en giet het dan gelijkmati­g over de aardappels. Laat het zo 5-10 minuten op medium vuur staan, zodat de onderkant kan garen.

3 Zet het daarna, in zijn geheel, in de oven, waar je in 8-10 minuten de bovenkant ook gaar en goudbruin laat worden. Haal de pan (met ovenvaste wanten!) uit de oven en laat de tortilla afkoelen tot kamertempe­ratuur. Snijd voorzichti­g de randen los.

4 Snijd de tortilla in blokjes als je ‘m in tapasstijl wilt serveren. Maar in puntjes snijden kan ook, zoals een pizza.

Tip: in het glas serveer je Spaanse cava natuurlijk! Voeg eventueel een handje geraspte Manchego toe, voordat je de tortilla in de oven zet.

 ??  ??
 ??  ?? Titel: Borreltijd
Auteur: Susan Aretz
Prijs: 20,99 euro
Uitgeverij: Nieuw Amsterdam Aantal pagina’s: 160
Titel: Borreltijd Auteur: Susan Aretz Prijs: 20,99 euro Uitgeverij: Nieuw Amsterdam Aantal pagina’s: 160
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands