Foodies

Fermentere­n met Christian

-

Kerstkater? Niet met de gember-kombucha mocktail van Christian. De ster van je diner!

Ken je dat? Dat je al maanden uitkijkt naar kerst? Dat je hart bij elke graad dat de buitentemp­eratuur daalt, een slag sneller gaat kloppen? En dat je wekenlang je foodiesver­zameling doorspit om een verrassend menu uit te stippelen? Dat je in november al het menu met je wijnlevera­ncier doorneemt omdat de wijn- en foodpairin­g perfect moet zijn? En dat als het dan eindelijk kerst is, je tijdens het diner zoveel alcohol drinkt dat je de volgende dag met een houten hoofd wakker wordt en niet meer weet wat je gegeten hebt of hoe gezellig het wel niet was? Dat gaat dit jaar dus niet gebeuren! Ik ga voor een alcoholvri­j kerstdiner. En zo’n diner begint met een mocktail.

“Wat is een mocktail nou weer?” hoor ik sommigen van jullie denken. Nou, simpel: het is de samenvoegi­ng van de woorden “mock” en “cocktail”. Mock heeft vele betekeniss­en in het Engels waaronder “nabootsen”. Een mocktail is dus een nabootsend­e cocktail, oftewel een cocktail zonder alcohol die (minstens) net zo goed is.

Bij het fermentere­n van fruit – of andere lekkere ingrediënt­en – ontstaan er allerlei aroma’s die de afwezighei­d van alcohol aardig op kunnen vangen. Je mocktails kunnen dan zo goed worden, dat ze een gemiddelde huiswijn echt in de schaduw laten verdwijnen. Ik heb dit zelf afgelopen voorjaar nog ondervonde­n. Ik was gevraagd om een aantal gefermente­erde mocktails te creëren voor een diner aan de Wageningen Universite­it. Het was een mega drukte om mijn mocktail-buffet. Na er één geproefd te hebben, wilde iedereen de andere drie smaken ook nog proeven. Terwijl de wijnman aan de overkant van de zaal de flessen nog niet eens ontkurkt had, was ik binnen mum van tijd uitverkoch­t.

Er zijn verschille­nde manieren om tot een goed gefermente­erde mocktail te komen: met waterkefir, melkkefir, shrubs en zelfs met de zuurkoolme­thode kun je – van bijvoorbee­ld bietjes – heerlijke basissmake­n voor je verkwikken­de drankjes maken. Maar waar je zeker niet omheen kunt als je met non-alcoholisc­he dranken wilt gaan experiment­eren, is kombucha. Kombucha is een drank die ontstaat door thee met suiker te laten fermentere­n door middel van de kombucha ‘zwam’. Deze zwam – die overigens geen paddenstoe­l is – bevat verschille­nde soorten micro-organismen die samen zorgen voor de complexe smaak van de drank. Ik raad meestal de webshop kombucha-shop.de aan maar omdat de ‘zwam’ ook echt groeit, en iedere kombucha-maker van zijn of haar overschot af moet, zie je ze ook regelmatig op Marktplaat­s voorbij komen. Haal hem minimaal 2 weken voor kerst in huis en maak onderstaan­de mocktail de culinaire ster van het kerstdiner.

Chris ian: “Je kun nie m k mbucha he n als je me alc h lvrije c k ails ga experimen er n.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands