Foodies

Column Willem

- Willem “Als kok, fotograaf en receptensc­hrijver ben ik altijd op zoek naar de balans tussen mooi en lekker. Ik ben gek op goede barbecue en ik haat kiwi en papaya.”

Willem sluit zijn columnjaar af met frituur. Spoiler: het zijn geen oliebollen

Gefrituurd eten is een goede afsluiter. Een frietje kapsalon blijkt een goede afsluiter van een avondje stappen; sommigen gaan zelfs voor een discodel (een frikandel met mayo en discodip). De vakantie sluiten wij steevast af met een bezoek aan de McDonalds op de terugweg en de traditie wil dat we het jaar afsluiten met oliebollen of appelbeign­ets.

Bijna iedereen houdt van gefrituurd eten. De combinatie van vet, zout, zoet en gebakken maakt dat je meer wilt. Een tikkie zondig is het ook wel, maar zo aan het eind van de avond, vakantie of het jaar moet het wel een keer kunnen. Erna volgt immers altijd de gelegenhei­d om een frisse start te maken en je ‘slechte’ gewoonten achter je te laten: hup, 2 oliebollen in je keel, een vuurpijl de lucht in en volgend jaar doen we alles beter. Dit jaar zit er bijna op en als je netjes van voor naar achter leest zit deze foodies er ook bijna op. Ik sluit hiermee ook een jaar columns schrijven af; volgend jaar een nieuwe columnist. Dus ik geef je een van mijn frituurkla­ssiekers. Want de discodel (gadver trouwens) past niet echt in foodies, de kapsalon stond er nota bene vorige maand al in (p. 80) en met ouderwetse oliebollen wil ik je niet vervelen. Ik wens je een fijne kerst, een gelukkig nieuwjaar en don’t forget: keep on fryin’ .

Gefrituurd­e garnalen

Wil je deze snack (noem het een voorgerech­t als je wil) goed maken, dan stuur ik je wel naar de winkel om even goed te shoppen. Als eerste moet je op pad voor goede garnalen. Met goede garnalen bedoel ik hele, ongepelde garnalen. De gepelde varianten die in de supermarkt liggen zijn echt veel te waterig naar mijn mening. Bij een goede toko hebben ze meestal een aantal soorten en maten in de diepvries liggen. Ten tweede zul je ergens kataifidee­g moeten vinden. Dit vind je in de Turkse winkel (of misschien ook wel in de toko). Tip van mij: kataifidee­g zit meestal in een te grote verpakking, je hebt waarschijn­lijk nog niet de helft nodig. Breek, als het nog bevroren is, een stuk af en laat dit goed afgedekt ontdooien. Leg de rest goed verpakt in folie weer in de diepvries. Je moet kataifidee­g altijd goed afdekken want het droogt ontzettend snel uit en dan kun je er niks meer mee.

Pel de garnalen; ik laat de koppen en het staartje zitten, gewoon omdat ik dat mooi vind. Maak een kleine inkeping op de rug van de garnalen en haal voorzichti­g het darmkanaal eruit. Dep de garnalen goed droog met keukenpapi­er en bestrooi met zout en peper. Wikkel de garnalen goed strak in een pluk van het kataifidee­g. Frituur de garnalen ca. 3-4 minuten in zonnebloem­olie op ca. 170°C. Serveer de crunchy en sappige garnalen met avocado, tomaat, koriander, limoen en srirachama­yonaise.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands