Foodies

Kookboek: Greenfeast

Een nieuw kookboek van Nigel Slater, dan weet je dat je iets interessan­ts in huis hebt. Zijn nieuwe boek is het eerste boek van een tweeluik. Dit eerste deel behandelt de lente en de zomer en later in het jaar volgt het tweede deel met herfsten winterrece

- Tekst: Emil Rooijacker­s

Ga hier maar even goed voor zitten: een nieuw meesterwer­k van culi-auteur Nigel Slater

Greenfeast bestaat net als zijn eerdere boek Aan tafel uit een overzicht van wat Nigel Slater elke dag na zijn werk eet. Dit houdt hij dagelijks zorgvuldig bij in zijn befaamde zwarte notitieboe­kjes, waarvan hij zegt dat ze waarschijn­lijk wel met hem mee het graf in zullen gaan. Het verschil met zijn eerdere kookboek is dat het nu om gerechten zonder vlees of vis gaat. Steeds meer mensen eten meer en meer plantaardi­g en voor Nigel is dat niet anders: “Het is simpelweg de manier waarop mijn eetgewoont­en de laatste jaren zijn veranderd.”

Kommen en schalen

In het voorjaar en de zomer, de seizoenen waar het in deze Greenfeast om draait, maakt hij vooral lichte gerechten. Maaltijden zonder veel koolhydrat­en en niet met room als basis. Maar Nigel zet zijn gasten sowieso liever niet een bord vol eten voor. Liever maakt hij een aantal verschille­nde lichte gerechten in kommen, zodat zijn gasten naar eigen behoefte kunnen toetasten. Nigel: “Als het eten in kommen of schalen wordt aangeboden of doorgegeve­n, komt een tafel tot leven.” Meestal maakt hij thuis dan ook twee, of vaak ook drie gerechten om te delen. Een schaal met rodepaprik­asoep naast een schaal met gebakken aubergine en feta. Of Aziatische noedels met geroosterd­e groenten en pindasaus naast romige, gegrilde bloemkool met pittige tomatencou­scous.

Extraatjes

Daarbij geeft hij dan ook vaak wat kleine bijgerecht­en. Partjes geroosterd zuurdesemb­rood met olijfolie en zeezout of yoghurt met munt, bieslook en een scheutje rijstazijn. Een pluk zuurkool gemengd met een gelijke hoeveelhei­d kruiden of een tomatensal­ade met basilicum. Het is de bedoeling van Nigel de makkelijke lichte gerechten in het boek met elkaar te combineren en er een paar tegelijk te serveren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands