Foodies

Kookboek: Plant Based Italian

- Tekst: Yvonne Doorten

Het kan: lekker Italiaans eten zonder room, kaas of eieren. Dit boek is je handleidin­g

Het zou me niets verbazen als Italianen volvette room door hun aderen hebben stromen in plaats van bloed. Risotto, pasta en zelfs toetjes komen in Italië met een dikke laag room of kaas. Maar hoe doe je dat als je vegan eet? De Antwerpse Luna Trapani ging de uitdaging aan en twistte haar Italiaanse favorieten tot vegan gerechten. In haar e-book Plant Based Italian proef je het resultaat.

Het is wetenschap­pelijk bewezen dat Italianen het meest gepassione­erd zijn over eten en koken. Eigenlijk hoefde daar geen onderzoek aan te pas te komen, want wie weleens in Italië is geweest voelt dat gewoon. Eten is in Italië de lijm die families samenhoudt, het hart van elke sociale gebeurteni­s en zit diep verworven in de ruggengraa­t van elke Italiaan. Het is niet voor niets dat wij als buitenland­ers zo gelukkig worden van Italiaans eten – je voelt dat het met liefde is gemaakt. Bij de Antwerpse Luna Trapani is deze liefde voor koken van jongs af aan bijgebrach­t door haar Italiaanse vader. Samen met zijn Belgische vrouw – de moeder van Luna – runde hij een restaurant waar Luna na schooltijd te vinden was. Zodra de schoolbel had geluid, spoedde Luna zich naar de keuken om haar moeder te helpen bij het roeren van de saus of het rollen van pasta. Haar passie voor lekker eten groeide met de dag.

Toch koos Luna na de middelbare school voor de richting van interieur en design. Al gauw kwam ze erachter dat haar passie voor een goede pasta groter was dan voor welke designerba­nk dan ook en startte ze met haar blog lunatrapan­i.com waar ze recepten, tips en ideeën uitwisselt. Ze stopte met haar studie zodat ze iedere dag bezig kon zijn met lekker eten. Op haar twintigste trad ze in de voetsporen van haar ouders en opende ze haar eigen Italiaanse aperitivob­ar in Antwerpen. In Bar Spritz serveert ze naast cocktails, wijnen en bieren de lekkerste antipastip­lanken met bruschetta, gegrilde groenten, frittata en vegan kazen. Het liefst zou Luna nog meer vegan Italiaanse gerechten maken en daarom heeft ze haar zinnen gezet op het openen van een volledig plantaardi­g Italiaans restaurant, dat waarschijn­lijk nog voor de zomer open gaat. Dit ekookboek* is een voorproefj­e van wat er daar zomaar eens op de kaart zou kunnen komen te staan.

*Het e-book Plant Based Italian is Engelstali­g. Op de volgende pagina’s hebben we onze favoriete recepten naar het Nederlands vertaald. Op internet vind je diverse omrekentab­ellen van cups naar grammen die je daarbij helpen.

 ??  ?? Titel: Plant Based Italian (e-book)
Auteur: Luna Trapani
Pagina’s: 176
Prijs: 15,00 euro
Te koop via lunatrapan­i.com
Titel: Plant Based Italian (e-book) Auteur: Luna Trapani Pagina’s: 176 Prijs: 15,00 euro Te koop via lunatrapan­i.com

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands