Foodies

Limoncello­taart

When life gives you lemons, maak limoncello­taart! We nemen je stap voor stap mee in het maken van de perfecte zomerse citroentaa­rt met een knapperige bodem en een romige vulling.

-

Ons favoriete zomerdrank­je. Niet in een glaasje, maar op een schoteltje

7 tips voor de perfecte limoncello­taart

1 Koude boter

Zorg dat de boter voor de bodem goed koud is, dat maakt het makkel ker om mee te werken. Bewaar hem daarom tot het laatste moment in de koelkast.

2 Pulseren

Gebruik de pulseerkno­p van je keukenmach­ine zodat je de controle houdt en je deeg niet te glad wordt. Als je de bloem, de boter en het zout mengt wil je de boter niet helemaal gladmalen. Zo houd je het deeg lekker boterig en bros.

3 Kort kneden

Kneed het deeg zo weinig mogel k. Hoe meer je kneedt, hoe taaier het deeg wordt.

4 Knapperige bodem

Het lekkerste aan een taart is de knapperige bodem. Om te voorkomen dat de natte vulling in het deeg trekt, moet je bodem goed knapperig en gekaramell­iseerd z n. Kleuren de randen van het deeg te donker t dens het blindbakke­n? Maak dan een ring van aluminiumf­olie en bedek hiermee de randen. Zo kan het midden van de bodem nog even verder kleuren.

5 Kloppen voor lucht

T dens het kloppen van de vulling klop je lucht in het beslag, waardoor het lekker luchtig bl ft als het is opgesteven.

6 Verwarmen

Bl f constant kloppen met de garde zodat de vulling gel kmatig wordt verwarmd en goed gaar wordt. Voorkom dat je vulling te heet wordt t dens het verwarmen au bain-marie. Als je vulling gaat koken of te snel stolt, kan het gaan schiften.

7 Even rollen

Rol je citroenen een paar keer stevig over het werkblad om ervoor te zorgen dat je er zoveel mogel k sap uitkr gt.

Limoncello­taart

★★ Bereidings­t d: ca. 1 uur en 45 min. + 4 uur en 40 min. wachtt d

Ingrediënt­en voor 8-10 personen

250 g + extra bloem 125 g ongezouten boter koud, in blokjes een snufje (zee)zout 1 eidooier geklutst crème fraîche om te serveren vershoudfo­lie bakpapier bakbonen om blind te bakken

Voor de lemon curd

2 eieren 2 eidooiers 150 g kristalsui­ker 3 biologisch­e citroenen schil geraspt en 125 ml sap uitgeperst 75 ml limoncello 100 g boter in blokjes, kamertempe­ratuur 1 Meng 250 g bloem, de boter en het zout in een keukenmach­ine tot een kruimelig deeg. Gebruik hiervoor de pulseerkno­p. Voeg 1 el skoud water toe en meng kort verder. Bl f 1 el water per keer toevoegen tot je een samenhange­nd deeg hebt. Wikkel het deeg in vershoudfo­lie en leg ca. 20 minuten in de koelkast.

2 Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Bestuif je werkblad licht met bloem en rol het deeg met een deegroller uit tot een dikte van 2-3 mm. Bekleed een taartvorm (ca. 22 cm Ø) met bakpapier en bekleed de vorm met het deeg. Prik het deeg in met een vork. Zet de taartvorm ca. 20 minuten in de koelkast.

3 Haal de vorm uit de koelkast en bekleed het deeg met bakpapier. Vul de vorm met bakbonen. Bak het deeg ca. 20 minuten blind in de oven. Verw der de bakbonen en het bakpapier en bak het deeg nog ca. 10 minuten verder. Bestr k de bodem met de eidooier en bak nog ca. 2 minuten in de oven. Haal de bodem uit de oven en laat volledig afkoelen. 4 Klop voor de lemon curd de eieren, de eidooiers en de suiker in een hittebeste­ndige kom tot een glad en luchtig beslag. Meng in een beker het citroensap, de geraspte citroensch­il en de limoncello. Zet de kom met het beslag op een pan met kokend water en zorg ervoor dat de bodem van de kom het water niet raakt. Klop het beslag met een garde ca. 2 minuten tot het dikker wordt. Giet de helft van het citroenmen­gsel erb en klop verder met de garde tot het beslag weer is ingedikt. Giet het overige citroenmen­gsel erb en bl f kloppen tot je een dik en glanzend beslag hebt. Haal de pan van het vuur. Voeg de boter beetje b beetje toe en roer tot de boter is gesmolten.

5 Giet het beslag in de taartvorm en laat ca. 4 uur in de koelkast opst ven. Sn d de taart in punten en serveer met crème fraîche naar wens.

Per portie (10): ca. 380 kcal

5 g eiwit | 22 g vet | 36 g koolhydrat­en

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands