Foodies

Vegan BBQ

Hoera, de barbecue mag weer aan! Maar je hoeft niet naar de slager, want wij gaan deze keer voor 100% plantaardi­g met seitanburg­er, broodje pulled jackfruit en gegrilde perziken.

-

De lekkerste grillgerec­hten met vleesverva­ngers jackfruit, seitan en tempeh

Seitanburg­er met kimchi-mayo ★★ Bereidings­tijd: ca. 1 uur en 20 min. + 30 min. wachttijd

Ingrediënt­en voor 5 personen Voor de burgers

50 g gedroogde shiitake 30 min. geweekt in heet water, weekvocht bewaard 1 kleine rode ui grofgehakt 1 teentje knoflook 2 tl donkere sojasaus 1 tl marmite 2 tl donkere misopasta 50 g gekookte rode biet 7 el shiitake-weekvocht zie boven 50 g tarweglute­n* 50 g kikkererwt­enmeel ½ tl gerooktepa­prikapoede­r ¼ tl komijnpoed­er ½ tl gedroogde dragon 1 tl (zee)zout olie om te grillen stoommandj­e bakpapier vershoudfo­lie

Voor de mayo

5 el vegan mayonaise 3 el vegan kimchi 1 bosui fijngehakt

Voor erbij

5 vegan hamburgerb­roodjes doormidden gesneden en geroosterd 5 slablaadje­s 5 plakken tomaat 5 plakjes vegan kaas 1 Pureer voor de mayo de mayonaise en de kimchi samen glad in een keukenmach­ine. Roer de bosui erdoorheen.

2 Doe voor de burgers de shiitake, de ui, de knoflook, de sojasaus, de marmite, de miso, de biet en het shiitake-weekvocht in een keukenmach­ine en pureer het geheel tot het de consistent­ie van een grove tapenade heeft.

3 Meng de overige ingrediënt­en voor de burgers, afgezien van de olie, in een kom. Voeg het paddenstoe­lenmengsel toe en kneed alles door elkaar tot een los deeg. Kneed ca. 5 minuten door. Het deeg moet redelijk vochtig zijn.

4 Vul een pan voor de helft met heet water en zet er een stoommandj­e op. Je kunt ook een elektrisch­e stoomkoker gebruiken. Verdeel het deeg in 5 porties en vorm er voorzichti­g burgers van. Verpak iedere burger in bakpapier, dat zorg ervoor dat de vorm goed blijft. Wikkel ieder pakketje nog in een laag vershoudfo­lie. Leg de pakketjes in het stoommandj­e, zet een deksel op de pan en stoom de burgers 1 uur.

5 Pak de burgers voorzichti­g uit als ze gaar zijn. Bestrijk ze met wat olie en gril ze op een hete barbecue of in een grillpan kort aan beide zijden tot ze grillstrep­en krijgen. Serveer de burgers op de broodjes met een flinke lepel kimchi-mayo, de sla, de tomaat en de vegan kaas.

Per portie: ca. 246 kcal

13 g eiwit | 13 g vet | 19 g koolhydrat­en

* Tarweglute­n wordt gebruikt om seitan te maken. Het is tarwebloem met een zeer hoog eiwitgehal­te en weinig zetmeel. Als je het mengt met water wordt het een stevig mengsel met een vleesachti­ge structuur. Het is online en in natuurwink­els verkrijgba­ar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands