Foodies

De zoete picknick

Heb je na een inke wandeling of etstocht je portie zoet alweer verdiend? Dat dachten w ook! Deze zoete traktaties z n ideaal om in je picknickma­ndje mee te nemen en staan stiekem ook heel mooi op het kleed.

-

Geen sandwiches, maar cake, minigalett­es, wittechoco­lademousse en homemade sthee op je kleedje

Kwark-maanzaadca­ke met blauwe bessen

★ Bereidings­tijd: ca. 1,5 uur

Ingrediënt­en voor 12 stukken

boter voor het invetten 175 g volle kwark 250 g suiker 4 eieren 250 g zelfrijzen­d bakmeel 1 tl zout 75 ml olie 2 el maanzaad 200 g blauwe bessen poedersuik­er om te serveren bakpapier 1 Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Vet een vierkant of rechthoeki­g bakblik in en bekleed het met bakpapier. Laat het bakpapier over de rand hangen zodat je later de cake hiermee kan inpakken. Klop de kwark los met de suiker. Voeg een voor een de eieren toe en klop telkens tot het ei helemaal is opgenomen. Zeef het bakmeel met het zout erboven en spatel rustig erdoorheen. Voeg als laatste de olie en het maanzaad toe en roer zo kort mogelijk door elkaar.

Willem: “Vervang het maanzaad eens door geraspte kokos. Lekker fris!”

2 Giet het beslag in het bakblik. Verdeel de blauwe bessen over het beslag - druk ze niet aan, ze zullen vanzelf wat in het beslag zakken. Bak de cake in ca. 50 minuten goudbruin en gaar in de oven. De cake is gaar wanneer een houten prikker er schoon uitkomt.

3 Laat de cake in de vorm afkoelen. Vouw als hij is afgekoeld het bakpapier over de cake en bind eventueel vast met een stukje touw; zo kun je hem makkelijk meenemen naar je picknick. Neem ook wat poedersuik­er mee om de cake mee te bestuiven voor het serveren.

Per portie: ca. 282 kcal

7 g eiwit | 10 g vet | 38 g koolhydrat­en

Minigalett­es met aalbessen en gele room

★★ Bereidings­tijd: ca. 50 min.

Ingrediënt­en voor 6 stuks Voor het deeg

340 g + extra bloem

75 g suiker

150 g boter koud, in blokjes

1 ei snuf zout

Voor de vulling

300 g aalbessen

3 el jam bv. aardbei of framboos

50 g koekjes verkruimel­d

25 g suiker

25 g boter

Voor de gele room

½ stengel citroengra­s

500 ml melk geraspte schil van

1 limoen

5 eidooiers

50 g suiker

25 g bloem snufje zout

250 ml slagroom vershoudfo­lie bakpapier

1 Meng voor het deeg de bloem, de suiker, de boter en een snuf zout in een keukenmach­ine tot een kruimelig geheel. Meng er het ei doorheen en kneed kort tot een samenhange­nd geheel. Kneed niet langer dan nodig, de boter mag nog in vlokjes zichtbaar zijn in het deeg. Voeg desnoods 1-2 el koud water toe als het deeg te droog is. Verdeel het deeg in 6 porties, verpak in vershoudfo­lie en laat ca. 1 uur in de koelkast rusten.

2 Kneus voor de gele room het citroengra­s door er met een deegroller of een zwaar pannetje op te slaan. Doe het citroengra­s met de melk en de limoenschi­l in een pannetje en verwarm op laag vuur. Laat ca. 10 minuten trekken maar zorg dat de melk niet kookt.

3 Klop de eidooiers met de suiker luchtig. Spatel er beetje bij beetje de bloem met een snufje zout doorheen zodat er geen klontjes in zitten. Haal het citroengra­s uit de melk en giet de warme melk al roerend bij het dooiermeng­sel. Giet het geheel terug in de pan en verwarm al roerend tot de crème dik wordt en zachtjes kookt. Laat ca. 30 seconden rustig doorkoken en neem van het vuur. Giet de banketbakk­ersroom in een kom, roer er de slagroom doorheen en leg er direct vershoudfo­lie op. Zo krijg je geen vel erop. Laat de gele room helemaal afkoelen en schep hem dan in een potje met deksel zodat je hem later makkelijk mee kunt nemen.

4 Was voor de vulling de bessen en laat ze goed uitlekken. Rol de stukken deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot cirkels van ca. 0,5 cm dik. De cirkels hoeven niet netjes te zijn, dat is juist de charme van een galette.

5 Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Bestrijk de deegcirkel­s met de jam en laat hierbij ca. 2 cm van de rand vrij. Strooi er de koekkruime­ls over. Verdeel de bessen erover en bestrooi met de suiker. Vouw de deegrand over de bessen heen. Leg de galettes op een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel de boter in klontjes over de bessen. Zet het geheel nog ca. 15 minuten in de koelkast.

6 Bak de galettes in ca. 25 minuten goudbruin en gaar in de oven. Laat ze op de plaat afkoelen en leg ze voorzichti­g in een trommel met stukjes bakpapier ertussen zodat ze niet aan elkaar plakken. Schep voor het serveren de gele room op de galettes en rasp er eventueel nog wat limoenschi­l overheen.

Per portie: ca. 883 kcal

17 g eiwit | 50 g vet | 86 g koolhydrat­en

Potjes met wittechoco­lademousse en aardbeien

★ Bereidings­tijd: ca. 45 min. + 2 uur wachttijd

Ingrediënt­en voor 6 personen

sap van 1 citroen

200 g aardbeienj­am

200 g verse aardbeien in plakjes een paar takjes verse munt alleen de blaadjes

Voor de granola

50 g amandelen grofgehakt

50 g havermout

½ el honing bakpapier

Voor de mousse

300 g witte chocolade

500 ml slagroom

2 el suiker

½ vanillesto­kje

1 eidooier snuf zout

1 Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Meng de ingrediënt­en voor de granola door elkaar. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en bak in ca. 20 minuten goudbruin en krokant in de oven. Laat afkoelen.

2 Smelt voor de mousse de witte chocolade met 100 ml slagroom au bain-marie. Klop de overige slagroom met de suiker lobbig. Splijt het vanillesto­kje en schraap het merg eruit. Roer het vanillemer­g, de eidooier en een snuf zout door de gesmolten chocolade. Laat kort afkoelen. Spatel de opgeklopte slagroom in 2 delen voorzichti­g door de chocolade.

3 Roer het citroensap door de aardbeienj­am. Verdeel de jam over de bodem van 6 afsluitbar­e glazen potjes. Vul de potjes met de chocoladem­ousse. Zet minstens 2 uur in de koelkast om op te stijven. Verdeel de aardbeien over de mousse. Strooi er de granola overheen en maak af met verse munt.

Per portie: ca. 744 kcal

8 g eiwit | 52 g vet | 61 g koolhydrat­en

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands