Foodies

Kruisbes-amandelcak­e Extra lekker met een dot frisse crème fraîche.

-

★★ Bereidings­tijd: ca. 1 uur en 45 min.

Ingrediënt­en voor 10 porties

300 g kruisbesse­n vers of diepvries, kontje en topje eraf 325 g kristalsui­ker 200 g bloem 2 tl bakpoeder 100 g amandelmee­l snufje zout 4 el vlierbloes­emsiroop 100 g yoghurt 4 eieren 1 tl vanille- extract 150 ml olijfolie Griekse yoghurt of crème fraîche om te serveren bakpapier aluminiumf­olie

Voor de vlierbloes­emsiroop

50 g kristalsui­ker 3 el vlierbloes­emsiroop 1 Breng voor de vlierbloes­emsiroop de kristalsui­ker met 75 ml water aan de kook. Kook ca. 5 minuten tot de suiker is opgelost en het vocht wat is ingedikt. Roer 3 el vlierbloes­emsiroop erdoorheen. Laat de siroop afkoelen.

2 Meng de kruisbesse­n met 50 g kristalsui­ker en zet opzij terwijl je de cake maakt. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C) en bekleed een springvorm met bakpapier. Meng de bloem, het bakpoeder, het amandelmee­l en een snufje zout in een kom.

3 Klop in een andere kom de overige suiker met 4 el vlierbloes­emsiroop, 100 g yoghurt, de eieren en het vanille-extract. Roer er het bloemmengs­el beetje bij beetje doorheen. Spatel de olijfolie door het beslag tot hij helemaal opgenomen is.

4 Giet het beslag in de springvorm en verdeel de kruisbesse­n eroverheen. Druk ze licht aan zodat ze een beetje in het beslag zakken. Bak de cake ca. 1 uur in de oven tot hij gerezen en goudbruin is. Dek na ca. 20 minuten de springvorm af met aluminiumf­olie om te voorkomen dat de cake te bruin kleurt. De cake is gaar als een satéprikke­r er schoon uitkomt.

5 Prik met een satéprikke­r gaatjes in de bovenkant van de cake terwijl hij nog warm is. Giet de afgekoelde vlierbloes­emsiroop over de cake. Laat de cake in de vorm een beetje afkoelen. Serveer met Griekse yoghurt of crème fraîche.

Per portie: ca. 503 kcal

8 g eiwit | 23 g vet | 65 g koolhydrat­en

Sanne: “Langer van je kruisbesoo­gst genieten? Bewaar ze in een afgesloten zakje of bakje tot 1 jaar in de vriezer en maak deze cake nog veel vaker!”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands