Foodies

Gemarineer­de courgette salade Hier komt b na geen pan aan te pas! Ideaal.

-

Hasselback-courgette met amandelsch­aafsel en rozemarijn

★ Bereidings­tijd: ca. 40 min.

Ingrediënt­en voor 4- 6 personen

2 grote courgettes

6 el olijfolie

2 sjalotten fijngesnip­perd

5 takjes rozemarijn alleen de naaldjes, grofgehakt 1 teentje knoflook fijngehakt zout en peper

50 g oud brood grofgehakt

25 g amandelsch­aafsel geraspte schil van ½ citroen of 4 kleine

1 Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Was de courgettes. Snijd ze van boven om de 0,5 cm verticaal in tot op 1 cm van de onderkant, zodat de courgettes niet uit elkaar vallen. Leg de courgettes op een bakplaat of in een grote ovenschaal. Meng 4 el olijfolie met de sjalot, ¾ van de rozemarijn en de knoflook. Bestrijk de courgettes aan de buitenkant en in de inkepingen royaal met het mengsel en bestrooi met zout en peper. Bak de courgettes in ca. 25 minuten zacht in de oven.

2 Verhit de overige olijfolie in een pan en bak er de broodkruim­els goudbruin en krokant in. Voeg het amandelsch­aafsel toe en bak het kort mee tot het goudbruin wordt. Neem de pan van het vuur en meng er de overige rozemarijn en de citroensch­il doorheen. Neem de courgettes uit de oven en bestrooi met het broodkruim. Lekker met rijst.

Per portie (4): ca. 249 kcal

7 g eiwit | 16 g vet | 20 g koolhydrat­en

Courgetteb­rood met dille en olijven

★★ Bereidings­tijd: ca. 45 min. + wachttijd

Ingrediënt­en voor 4- 6 personen

300 g bloem type 00 of patentbloe­m

2 tl gedroogde gist

2 tl zout

3 el + extra olijfolie

1 grote courgette

75 g zwarte olijven pitloos, in dunne ringen 1 bosje dille alleen de blaadjes, grofgehakt vershoudfo­lie bakpapier

1 Kneed met een handmixer met kneedhaken de bloem, de gist, 1 tl zout, 3 el olijfolie en 300 ml lauwwarm water ca. 10 minuten tot een dun, plakkerig deeg ontstaat. Dek de kom af met vershoudfo­lie en laat het deeg op een warme plek ca. 1 uur rijzen.

2 Schaaf de helft van de courgette in dunne plakjes. Rasp de andere helft grof. Meng alle courgette met 1 tl zout en laat het geheel in een vergiet ca. 20 minuten uitlekken.

3 Doe de courgette in een schone theedoek en knijp er voorzichti­g zoveel mogelijk vocht uit. Zorg wel dat de schijfjes niet kapot gaan.

4 Verwarm de oven voor (elektrisch: 220°C / hetelucht: 200°C). Kneed het courgettem­engsel kort door het gerezen deeg. Stort het deeg op een met bakpapier beklede en ingevette bakplaat. Vet je handen in met wat olijfolie en druk het deeg uit tot een ovaal met een dikte van ca. 2 cm. Bedruip het deeg met nog wat olijfolie. Laat het geheel op een warme plek nog ca. 25 minuten rijzen.

5 Bak het brood in ca. 12 minuten goudbruin en gaar in de oven. Verdeel de olijven en de dille over het brood. Lekker met hummus erbij.

Per portie (4): ca. 434 kcal

14 g eiwit | 15 g vet | 61 g koolhydrat­en

Gemarineer­de courgette salade

★ Bereidings­tijd: ca. 20 min.

Ingrediënt­en voor 4 personen

2 groene courgettes

3 el sherry-azijn

2 el honing zout en peper

50 g pijnboompi­tten

100 g Griekse yoghurt

1 tl harissa

⅓ tl gerooktepa­prikapoede­r

½ bosje peterselie alleen de blaadjes, fijngehakt

1 Was de courgettes en schaaf ze op een mandoline in de lengte in dunne linten. Als je geen mandoline hebt kun je ook een kaasschaaf of dunschille­r gebruiken. Meng in een kommetje de sherry-azijn met de honing en breng het geheel op smaak met zout en peper. Meng de courgette met de marinade in een grote kom. Laat ca. 15 minuten staan om de smaken goed te laten trekken.

2 Rooster ondertusse­n de pijnboompi­tten in een droge koekenpan op middelhoog vuur goudbruin. Roer de yoghurt los en meng er de harissa, het gerooktepa­prikapoede­r en de helft van de peterselie doorheen. Leg de courgettel­inten naast elkaar op een schaal en druppel er de yoghurtsau­s overheen. Bestrooi met de pijnboompi­tten en de overige peterselie.

Per portie: ca. 146 kcal

26 g eiwit | 22 g vet | 48 g koolhydrat­en

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands