Foodies

Tempeh-ananaskeba­bs

-

Ananas smaakt naar zomer! Koop alt d lekkere verse.

Taco’s met gegrilde paprika en molesaus

★★ Bereidings­tijd: ca. 50 min. + wachttijd

Molesaus is de trots van de Mexicaanse keuken. Het is een dikke saus met de rijke smaken van pinda’s, gerookte chilipeper, specerijen en pure chocolade. De saus is een perfecte aanvulling op de wat bittere groene paprika. De frisse koriander en limoensap maken het geheel helemaal af.

Ingrediënt­en voor 10-12 stuks

4 groene paprika’s gehalveerd en de zaadlijste­n verwijderd 10-12 kleine maïstortil­la’s 1 klein bosje koriander alleen de blaadjes, gehakt 1 limoen in partjes

Voor de saus

350 ml groentebou­illon 1 gedroogde ancho-peper* 1 gedroogde chipotle-peper 1 sneetje witbrood in stukjes 200 g (cherry)tomaten uit blik 2 el olie 1 ui gesnipperd 2 teentjes knoflook geperst 20 g ongezouten pinda’s fijngehakt 30 g rozijnen ½ tl gedroogde tijm 1 el komijnzaad 1 tl kaneelpoed­er ¼ tl gemalen kruidnagel ¼ tl gemalen piment 50 g vegan pure chocolade fijngehakt 2 el bruine basterdsui­ker snuf zout

Voor de uienpickle­s

½ rode ui in dunne halve ringen 1 rode peper zonder pitjes en in dunne reepjes sap van 1 limoen 1 Breng voor de saus 250 ml bouillon aan de kook in een pan. Rooster de gedroogde pepers en het brood in een droge koekenpan ca. 2 minuten op matig vuur. Voeg toe aan de kokende bouillon. Neem de bouillon van het vuur en laat 10 minuten staan. Voeg de tomaten toe aan de bouillon en pureer het geheel glad in een keukenmach­ine of met een staafmixer.

2 Verhit de olie in een hapjespan op matig vuur. Voeg de ui, de knoflook, de pinda’s, de rozijnen, de tijm en de specerijen toe. Fruit het geheel 5 minuten tot de uien zacht zijn. Voeg het geheel toe aan de bouillon-peperpuree en pureer alles samen tot een gladde saus.

3 Giet de puree terug in de pan en roer er de overgeblev­en bouillon, de chocolade, de suiker en een snuf zout doorheen. Laat 10 minuten rustig koken en roer regelmatig door tot de saus wat ingekookt is.

4 Meng voor de uienpickle­s alles samen in een kom. Laat afgedekt 20 minuten in de koelkast staan tot de uien felroze zijn.

5 Gril de paprikahel­ften op een hete barbecue met de schil naar beneden tot de schil blakert. Dit kan eventueel ook onder een hete grill in de oven. Keer de paprika’s en gril verder tot ze mooi zacht zijn. Neem de paprika’s van de grill en scheur ze in stukken.

6 Verwarm de tortilla’s kort op de barbecue of onder een hete grill. Schep er een flinke lepel saus op en beleg met wat gegrilde paprika en wat uienpickle­s. Maak af met de verse koriander en het limoensap.

Per portie (12): ca. 224 kcal

6 g eiwit | 7 g vet | 32 g koolhydrat­en

*Ancho-pepers zijn gedroogde Mexicaanse pepers die je ook onder de naam Poblano pepers kunt vinden. Je kunt ze online kopen of eventueel vervangen door een gedroogde chilipeper.

Tempeh- en ananaskeba­bs

★ Bereidings­tijd: ca. 35 min. + 30 min. wachttijd

De tempeh breng je op smaak met Umeboshi, een Japanse vrucht die ook wel de Japanse pruim wordt genoemd. Umeboshi-pasta wordt gemaakt van de ingelegde vruchten en gebruikt als een krachtige smaakmaker in de Japanse keuken. Zijn zurig-hartige smaak combineert perfect met de zoetheid van de ananas.

Ingrediënt­en voor 6 stuks

300 g tempeh in 12 blokjes van ca. 3x3 cm

½ ananas schil en kern verwijderd, in 12 blokjes van ca. 3x3 cm

2 bosuitjes in dunne ringen

½ bosje koriander alleen de blaadjes chilivlokk­en naar smaak

6 bamboespie­sen geweekt in water

Voor de marinade

4 el umeboshi-pasta van de toko of online 2 tl Chinese zwarte azijn van de toko

2 tl sesamolie

2 el donkere sojasaus

2 tl shaoxing-wijn van de toko

2 teentjes knoflook gepeld

¼ tl Chinees vijfkruide­npoeder

¼ tl chilivlokk­en

1 Doe alle ingrediënt­en voor de marinade in een keukenmach­ine en maal het geheel fijn.

2 Doe de blokjes tempeh in een kom en giet er de marinade overheen. Schep voorzichti­g om zodat de blokjes helemaal bedekt zijn met de marinade maar wel heel blijven. Zet ca. 30 minuten in de koelkast om te marineren.

3 Rijg telkens 2 blokjes tempeh en 2 blokjes ananas om en om aan een spies. Bestrijk de tempeh nogmaals met de marinade uit de kom. Gril de spiesjes rondom goudbruin op een hete barbecue of in een grillpan. Bestrijk eventueel tussendoor nogmaals met de marinade. Strooi voor het serveren de bosui, de koriander en wat chilivlokk­en over de spiesjes.

Per portie: ca. 132 kcal

11 g eiwit | 4 g vet | 10 g koolhydrat­en

Sanne: “Ingrediënt­en uit de Japanse en Mexicaanse keuken geven deze vegan gerechten volle smaken.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands