Foodies

3 x Bessen

Ze z n eindel k r p! Proef de zomer en maak de lekkerste traktaties met de bessen van het seizoen:

-

Aalbessen

Als je knalrode aalbessen in de struiken ziet hangen weet je dat de zomer pas echt begonnen is. Het plukken van de kleine besjes van de steeltjes kan een heel karwei z n. Maak het jezelf makkel ker met deze lifehack: zet een vork bovenaan de steel en haal hem naar beneden om de besjes in één keer van de steel te ritsen. Appeltje-eitje, toch? Aangezien aalbessen vr zuur smaken, z n ze zo uit het vuistje niet aan iedereen besteed. Maar verwerkt in toetjes en gebak, zoals in onze minigalett­es (p. 57), z n ze onweerstaa­nbaar!

Kruisbesse­n

Ondanks z n lekkere zoetzurige smaak die zowel in zoete als hartige gerechten goed tot z n recht komt, wordt de kruisbes nog veel te weinig gebruikt. Hoog t d dus om hem in het zonnetje te zetten! De kruisbes is verkr gbaar in een groene, gele of rode kleur en behoort net als de bekendere aalbes tot de ribesfamil­ie. Vooral in april en mei groeit de plant waaraan deze lekkere vrucht groeit volop; vanaf juni is de bes dan ook op z n lekkerst. De meeste supermarkt­en verkopen helaas geen kruisbesse­n, maar misschien hebben je (groot) ouders een struik in de tuin? Ga er eens langs en trakteer ze later op een plakje kruisbes-amandelcak­e met vlierbloes­emsiroop (p. 70).

Blauwe bessen

Blauwe bessen z n het hele jaar door verkr gbaar maar het echte seizoen waarin ze het lekkerst smaken en gewoon uit Nederland komen, begint in juni en duurt de hele zomer. Dit is dus hét moment om er volop van te genieten. Met een smeuïge en fruitige kwark-maanzaadca­ke met blauwe bessen b voorbeeld (p. 54). Ook de bosbes is in het seizoen. H l kt op de blauwe bes maar het is eigenl k de wilde variant die - zoals je kunt raden - in het bos groeit. Smullen van een handje bosbessen is in Nederland dan ook een vr unieke ervaring.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands