Foodies

BUMI’s favoriete ...

-

...foodseries op Netflix

Florian: “We kijken eigenlijk weinig tv en zijn liever buiten met mooi weer of binnen met een goed boek als het regent.”

...favoriete kookboeken

Daan: “Ik ben creatief in de keuken en experiment­eer graag zelf met recepten.”

Florian: “Ik ben meer een functionel­e kok en heb een paar gezonde recepten waarmee ik varieer. Ik sloof me alleen uit in de keuken als er bezoek is.”

...favoriete restaurant­s in Amsterdam

De Waaghals (vegetarisc­h/vegan) Golden Temple (vegetarisc­h) Mr. & Mrs. Watson (vegan) Bloem (biologisch)

Zelf tempeh maken

★★★

Ingrediënt­en voor 1 kg

600 g gedroogde, hele witte bonen of een andere boon naar keuze

5 el azijn

1 tl tempeh starter* ca. 4 gram

2 grote diepvriesz­akjes met zipsluitin­g

Florian: “Je kunt net als wijtempeh van lupinebone­n maken, maar dat is wel arbeidsint­ensief. Omdat je als consument moeilijkaa­n gepelde lupinebone­n kunt komen, zul je ze met de hand moeten pellen. Gelukkig kun je van andere bonen zoals sojabonen, witte bonen en zwarte bonen ook hele goede tempeh maken.”

1 Het makkelijks­te is om de bonen te splitsen door ze te malen in een graanmolen. De bonen vallen dan in twee helften waardoor het vlies na het weken makkelijke­r loslaat. Heb je geen graanmolen? Ga dan door naar stap 2.

2 Heb je de bonen gesplitst in een graanmolen? Week ze dan ca. 8 uur in een ruime hoeveelhei­d water. Gebruik je hele bonen? Week ze dan ca. 12 uur.

3 Verwijder alle vliezen door het water en de bonen door een zeef te gieten. Giet er net zo lang vers water in tot de meerderhei­d van de vliezen is verwijderd. Dit proces zal bij hele sojabonen wat moeilijker gaan. Je kunt de geweekte bonen het beste splitsen door de bonen met je handen te kneden. Beweeg de bonen stevig door je handen en laat de vliezen drijven zodat ze makkelijk weggespoel­d kunnen worden. Het is niet erg als er een paar vliesjes achterblij­ven.

4 Doe de afgegoten bonen in een grote kookpan en voeg water toe tot de bonen goed onder staan. Voeg de azijn toe en kook de bonen ca. 30 minuten. Giet het water af en laat de bonen in de pan nog ca. 2 minuten op heel laag vuur drogen. Als het goed is zijn de bonen nu droog en zie je geen water meer. Laat de bonen afkoelen. 5 Verdeel de bonen over een grote, ondiepe bak of schaal. Strooi de tempeh starter over de bonen en meng ca. 1 minuut goed door elkaar. Het is belangrijk dat de bonen en de starter goed gemengd zijn, om de fermentati­e te laten slagen en het fermentati­eproces te versnellen.

6 Pak 2 grote diepvriesz­akjes en prik er met een dikke en scherpe naald (of een hele fijne spijker) kleine gaatjes in op ca. 1 tot 2 cm van elkaar, dit zorgt ervoor dat de schimmel straks kan ademen. Vul de zakjes zo volledig mogelijk en sluit ze goed af. Druk de bonen goed plat in de zakjes.

7 Nu moeten de bonen gaan fermentere­n, dit gebeurt het beste bij een temperatuu­r tussen de 28°C en de 30°C. Heb je een oven met een lampje die aangaat als je de deur opent? Leg het dan in de oven met een theedoek tussen de deur. Of zoek een andere warme plek, zoals bij je cv-ketel. Laat de tempeh 36-48 uur fermentere­n.

8 Als het goed is, is je tempeh nu klaar. De bonen moeten bedekt zijn met een witte laag en de massa voelt compact en stevig aan. De tempeh ruikt waarschijn­lijk lekker naar verse paddenstoe­len! Vanaf p. 74 lees je wat je met je tempeh kan maken en geven we een recept voor tempeh stir fry met groene groenten.

9 Je kunt je tempeh een paar dagen in de koelkast bewaren. Wil je het langer goed houden? Wikkel de tempeh dan in vershoudfo­lie en stop het in een luchtdicht zakje. Druk de lucht er goed uit en sluit het zakje af. Plaats het zakje achterin de vriezer bij ca -18°C, daar is het maximaal 3 maanden houdbaar.

*Je koopt een tempeh starter makkelijk online, bijv. op startercul­turen.nl.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands