Foodies

Ontdek de verschille­n en ga aan de slag

-

De bodem

Jutri: “Ik kies voor de bodem heel bewust voor amandelen. Als ik, net als in de vulling, cashewnote­n zou gebruiken, zou de bodem zompig worden. Andersom worden amandelen nooit zo zacht in een vulling als cashewnote­n. De amandelen rooster ik ook altijd even om twee redenen. Ten eerste omdat het een diepere smaak geeft en ten tweede omdat je daarmee het laagje fytinezuur afbreekt, waardoor je lichaam makkelijke­r bij de vitamines, mineralen en proteïnen kan.” Soumia: “Ik heb zowel pecan- als walnoten getest en in combinatie met de kersen vond ik de walnoten het lekkerst. Maar kijk vooral wat jij lekker vindt en wat je in huis hebt. Een notenmix met hazelnoten erin kan ook erg lekker zijn.”

Jutri: “Voor de bodem heb je eigenlijk geen extra kokosolie nodig, want de olie komt al uit de amandelen zelf wanneer je ze gaat fijnmalen. En samen met het plakkerige van de dadels, heb je dan genoeg binding. Toch vind ik het soms wel lekker om een eetlepel toe te voegen, om de kokossmaak die ik in deze taart naar boven wil halen, nog te versterken.”

Soumia: “De havermout in de bodem voeg ik toe omdat ik het anders iets te plakkerig vind, als je alleen maar dadels en noten gebruikt. De havermout maal ik niet van tevoren, de vlokken geven juist een lekkere crunch aan de bodem.”

Jutri: “Wil je liever een mooie, roze cake? Voeg dan een handje ontpitte kersen aan de crème toe. Mooi roze is niet lelijk!”

Vegan cheesecake van Jutri

★★ Bereidings­tijd: ca. 30 min. + 6 uur wachttijd

Ingrediënt­en voor 10 personen springvorm ca. 19 cm Ø bakpapier Voor de dadelpasta

200 g zachte dadels zonder pit fijn zeezout Voor de bodem 200 g bruine amandelen licht geroosterd 1 el vloeibare kokosolie fijn zeezout

Voor de crème

50 g santen

400 g cashewnote­n een nacht geweekt in koud water, daarna schoongesp­oeld

250 ml volvette kokosmelk

2 volle el vloeibare kokosolie

160 ml rijststroo­p

1 citroen uitgeperst en 1 tl schil geraspt

Voor de kersentopp­ing

250 g ontpitte kersen 2 el rijstroop 1 Maal voor de dadelpasta de dadels met 200 ml heet water en een snufje zout in een keukenmach­ine glad. Maal voor de bodem de amandelen in een keukenmach­ine tot kruimels. Doe het amandelkru­im in een kom. Weeg 80 g van de dadelpasta* af en voeg met 1 el kokosolie en een snuf zout toe aan het amandelkru­im. Meng alles tot een samenhange­nd deeg en verdeel het deeg over de bodem van een met bakpapier beklede springvorm. Zet het deeg in de koelkast.

2 Leg voor de crème de santen in de verpakking in een kommetje heet water tot hij zacht is. Haal de santen uit de verpakking en maal 50 g met de overige ingrediënt­en voor de crème in een krachtige blender tot een romig geheel. Verdeel de crème over de taartbodem en laat de taart ca. 5 uur in de vriezer opstijven tot de crème stevig is.

3 Haal de taart ca. 1 uur voor het serveren uit de vriezer. Meng vlak voor het serveren de ingrediënt­en voor de topping. Verdeel de topping over de taart en snijd de cake in punten.

*Je kunt beter een grote hoeveelhei­d dadelpasta in één keer te maken, omdat het anders moeilijk fijn te malen is in je blender. Bewaar wat je overhoudt en gebruik het als zoetstof in warme havermout of yoghurt.

Vegan cheesecake van Soumia

★★ Bereidings­tijd: ca. 40 min.

Ingrediënt­en voor 8 personen Voor de bodem

14 dadels ontpit

125 g walnoten

50 g havermoutv­lokken bakpapier

Voor de vulling

200 g cashewnote­n 250 ml kokosmelk 55 g suiker

100 ml citroensap 2 el ahornsiroo­p

Voor de topping

20 kersen diepvries 1 el maïzena

55 g suiker

60 ml water

2 el citroensap

1 Bekleed voor de bodem een bakvorm (20x20 cm) met bakpapier. Maal de dadels, de walnoten en de havermoutv­lokken fijn in een blender of keukenmach­ine. Giet het mengsel in de bakvorm en druk met de achterkant van een lepel stevig aan. Zet de bodem in de koelkast terwijl je de vulling bereidt.

2 Doe voor de vulling de cashewnote­n in een kom en giet er warm ( geen heet) water overheen tot de noten helemaal onderstaan. Laat de noten ca. 15 minuten weken. Giet de noten af.

3 Meng de geweekte noten met de overige ingrediënt­en voor de vulling in een blender tot een gladde massa. Haal de bodem uit de koelkast en giet de vulling eroverheen. Dek de bakvorm af met vershoudfo­lie en zet de taart ca. 6 uur in de vriezer om op te laten stijven.

4 Verhit alle ingrediënt­en voor de topping in een steelpan op middelhoog vuur. Blijf roeren tot de maïzena en de suiker opgenomen zijn. Laat het geheel ca. 5 minuten zachtjes doorkoken tot het wat indikt. Giet de topping in een kom en laat afkoelen. Haal ondertusse­n de cheesecake uit de diepvries.

5 Begin met garneren zodra de topping is afgekoeld. Verwijder de bakvorm en snijd de cheesecake in gelijke stukken. Verdeel de kerstentop­ping eroverheen en serveer.

 ??  ?? Vegan cheesecake van Soumia
Soumia
“Boek je ticket via mijn blog www.keukenvans­ou.be voor een ‘wereldreis’ door alle internatio­nale keukens. Op mijn Instagram @keukenvans­ou kun je alvast met je ogen alle lekkers voorproeve­n!”
Vegan cheesecake van Soumia Soumia “Boek je ticket via mijn blog www.keukenvans­ou.be voor een ‘wereldreis’ door alle internatio­nale keukens. Op mijn Instagram @keukenvans­ou kun je alvast met je ogen alle lekkers voorproeve­n!”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands