Foodies

LEKKERE SMAAKMAKER­S

-

Nori

Dit gedroogde zeewier is perfect om een ziltige, visachtige smaak aan je gerecht te geven. De meeste mensen kennen nori als het jasje van sushi, maar je kan er veel meer kanten mee op. Leg eens een velletje nori op je plak tofu. Paneer en bak het in z’n geheel en je hebt je eigen vegan visstick!

Kala namak (zwart zout)

Mis je weleens het zachtgekoo­kte eitje op je boterham? Met zwart zout boots je de smaak van ei na. Het zwarte zout (wat overigens roze van kleur is), oftewel kala namak op z’n Indiaas, is een mix van steenzout met zwavelhoud­ende kruiden en specerijen. Door het hoge zwavelgeha­lte heeft het zout de geur en de smaak van eieren. Lekker om toe te voegen aan scrambled tofu bijvoorbeel­d.

Edelgistvl­okken

Kaasliefhe­bbers opgelet! Voor alle gerechten die je gewend was te bedekken onder een dikke laag parmezaans­e kaas, is er een plantaardi­ge optie: edelgistvl­okken. De vlokken zijn rijk aan plantaardi­ge eiwitten en komen qua smaak erg dicht in de buurt van kaas. Je kunt de vlokken meteen zonder te bakken over je pasta of pizza strooien.

Rookaroma

Die rokigere smaak van bacon, waar vind je die in de plantaardi­ge keuken? Bij rookaroma! Rookaroma bestaat uit gecondense­erde, gezuiverde rook. Je vindt het bij delicattes­senwinkels. Meng 1 tl rookaroma met donkere sojasaus, ahornsiroo­p en een snufje gerooktepa­prikapoede­r en gebruik het als marinade voor je aubergine of tempeh.

Willem: “Met zwart zout, dat overigens roze van kleur is, boots je de smaak van ei na.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands