Foodies

Caramel swirl magnums

-

★★ Bereidings­tijd: ca. 1 uur + wachttijd

Ingrediënt­en voor 6 stuks

handjevol ijsblokjes vershoudfo­lie 6 magnumvorm­pjes of andere ijsvormpje­s bakpapier

Voor het ijs

½ vanillesto­kje 250 ml volle melk 250 ml slagroom 85 g kristalsui­ker ¼ tl zout 3 eidooiers

Voor de karamelsau­s

120 g kristalsui­ker 80 ml slagroom 50 g koude boter ¼ tl zeezout

Voor de chocoladed­ip

300 g pure chocolade van goede kwaliteit, bijv. Callebaut zeezout 1 Splijt voor het ijs het vanillesto­kje en schraap het merg eruit. Breng de melk, de slagroom, de kristalsui­ker, het zout, het vanillemer­g en het vanillesto­kje in een pan op middelhoog vuur tegen de kook aan.

2 Maak een ijsbad met de blokjes ijs in een grote kom en giet er koud water bij tot het ijs bijna onder staat. Klop de eidooiers los maar niet schuimig in een hittebeste­ndige kom. Verwijder het vanillesto­kje uit het melkmengse­l. Giet het melkmengse­l al roerend portiegewi­js bij de eidooiers om deze te temperen.

3 Schenk het geheel terug in de pan en zet het vuur laag. Blijf roeren met een spatel tot de room ca. 80 °C heeft bereikt of dikker wordt en flink begint te stomen. Giet het mengsel door een zeef in een kom en zet de kom op het ijsbad. Blijf regelmatig roeren tot de ijsbasis is afgekoeld. Leg een vel vershoudfo­lie direct op de ijsbasis, zodat er geen velletjes ontstaan. Zet de ijsbasis minimaal 4 uur, maar het liefst een hele nacht in de koelkast.

4 Doe voor de karamelsau­s de suiker in een pan met dikke bodem en schud met de pan zodat de suiker goed verdeeld wordt. Zet het vuur middelhoog tot de suiker begint te smelten, maar roer niet. Verwarm ondertusse­n de slagroom in een ander pannetje op middelhoog vuur, maar laat het niet koken. Als bijna alle suiker is gesmolten kun je de pan voorzichti­g bewegen zodat de suiker gelijkmati­g karamellis­eert. Voeg zodra de karamel goudbruin is, de boter toe en roer tot deze is gesmolten. Giet langzaam de warme slagroom erbij en blijf roeren tot je een gladde saus hebt. Voeg een snufje zeezout toe. Haal de pan van het vuur en laat de saus afkoelen.

5 Giet de ijsbasis in een ijsmachine (of zie tip op p. 105) en laat deze draaien volgens de gebruiksaa­nwijzing tot een romig vanille-ijs. Zet ondertusse­n een lege kom in de koelkast om straks het ijs met de karamel in te mengen.

6 Haal de gekoelde kom uit de koelkast en schep het vanille-ijs erin. Giet de karamelsau­s erbij en schep voorzichti­g om. Je wilt dat het zich niet helemaal mengt, maar er een swirl van karamel ontstaat. Verdeel het ijs over je ijsvormpje­s, plaats de ijsstokjes erin en zet de ijsjes minimaal 4 uur in de diepvries.

7 Haal de ijsjes uit de vormpjes en leg ze op een vel bakpapier terug in de vriezer. Smelt voor de chocoladed­ip de chocolade au bain-marie en giet in een hoog glas. Laat de chocolade een beetje afkoelen tot kamertempe­ratuur, maar zorg dat hij nog wel vloeibaar is. Haal de magnums één voor één uit de vriezer, dip in de chocolade, strooi er een beetje zeezout over en leg gauw terug in de vriezer. Laat de chocolade in ca. 30 minuten helemaal hard worden.

Per portie: ca. 698 kcal

8 g eiwit | 47 g vet | 60 g koolhydrat­en

Aniek: “Chocolade, karamel en vanille in één ijsje. Meer hoef ik niet te zeggen, toch?”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands