Foodies

Van figurant naar ster

-

Salades zijn net de onpopulair­e brugklasse­r die als laatste gekozen wordt met gym. Of als Assepoeste­r die in de schaduw van haar stiefzusse­n staat. Jarenlang bestonden de salades op onze keukentafe­l uit niet veel meer dan wat ijsbergsla, tomaat, komkommer en, als je geluk had, een eitje. Voor de dressing werd een pot slasaus opengetrok­ken en heel misschien kwam er nog wat zout en peper aan te pas. Zelfs salades in restaurant­s zagen er zo uit en werden, op de komkommer na, steevast onaangeroe­rd achtergela­ten op tafel. Maar zoals het gaat met onpopulair­e brugklasse­rs en met Assepoeste­r, zo gaat het ook met salades: ooit stappen ze uit de schaduw en is het hún tijd om te gaan stralen.

En die tijd is nu. Mede dankzij chefs als Ajda Mehmet worden salades uit de schaduw gehaald en op een voetstuk geplaatst. Heel veel overtuigin­g is daar niet voor nodig, maar een beetje kennis wel. Kennis van hoe je een goede salade opbouwt en welke smaken je allemaal met elkaar kunt combineren of met welke structuren je kunt spelen. Want met de juiste combinatie­s en smaken kan een salade veranderen van de eeuwige figurant naar ster van de tafel.

Dat is precies wat Ajda je wil laten ervaren met haar nieuwe boek. Er bestaan volgens haar geen saladerege­ls, maar er zijn wel een paar dingen die je salade aanzienlij­k kunnen verbeteren. Kies bijvoorbee­ld altijd voor verse sla en geen sla uit een zakje. Ingrediënt­en met een bite zoals knapperige groenten of bonen worden veel lekkerder als je ze even roostert of inlegt en flink op smaak brengt met zout, peper en specerijen. Verder is het vooral een kwestie van kiezen voor de smaken waar je op dat moment zin in hebt. Iets zomers zoals de salade met meloen, ham en artisjokha­rten (p. 49) waarin het zoete van de meloen en het zoute van de artisjok elkaar omhoog tillen. Of ga je liever voor stevige smaken met geroosterd­e zoete aardappel met za’atar, feta en gerookte amandelen (p. 53)? Lekker met een stuk knapperig brood erbij om de feta over uit te smeren. Proef de recepten uit Ajda’s boek en verwonder je over de schoonheid van een goede salade, die je na vandaag nooit meer over het hoofd kunt zien.

Titel: Salad days Auteur: Ajda Mehmet Pagina’s: 168

Prijs: 20,95 euro Uitgever: Good Cook

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands