Foodies

Nog eentje dan...

In Amerika serveren ze deze witte bolletjes vaak bij het avondeten, maar je kunt ze eigenlijk op ieder moment van de dag eten. Als ontbijt, bij een salade of een kop soep.

-

Amerikaans­e dinner rolls

★ Bereidings­tijd: ca. 50 min. + 2 uur wachttijd

In deze bolletjes wordt traditione­el witte bloem met melk gebruikt voor een extra zacht brood. Bewaar de (afgekoelde!) broodjes in een plastic zak en niet langer dan drie dagen, dan smaken ze het lekkerst.

Ingrediënt­en voor 8 stuks

500 g + extra bloem

2 tl kristalsui­ker

1 tl zeezout

1 zakje droge gist

25 g boter

300 ml + extra volle melk olie om in te vetten bakpapier à 7 g

1 Meng 500 g bloem, de suiker, het zout en de gist in een grote kom.

2 Smelt de boter in een steelpan en voeg 300 ml melk toe. Verhit tot het geheel lauwwarm is.

3 Spatel geleidelij­k het melkmengse­l door het bloemmengs­el en kneed met je handen in de kom tot het een beetje samenhangt. Bestuif je werkblad met bloem en stort het deeg erop. Kneed het deeg 8-10 minuten met je handen tot het zacht en elastisch is. Voeg niet teveel bloem toe tijdens het kneden. Het deeg kan in het begin wat plakkerig zijn, maar naarmate je langer kneedt wordt het steeds zachter en makkelijke­r om mee te werken.

4 Vet een grote kom in met olie en leg het deeg erin. Dek de kom af met een schone theedoek en laat het deeg ca. 1 uur op een warme plek rijzen tot het in volume is verdubbeld.

5 Stort het deeg op het werkblad en kneed kort door. Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken en rol ronde bolletjes van het deeg. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Bestuif het bakpapier met bloem en leg de bolletjes erop. Zorg dat je ze niet te dicht bij elkaar legt, de bolletjes nemen straks weer in volume toe. Dek de bolletjes af met een vochtige theedoek en laat nog ca. 1 uur op een warme plek staan.

6 Verwarm na ca. 40 minuten de oven voor (elektrisch: 220°C / hetelucht: 200°C). Bestrijk ieder bolletje met een beetje melk. Bak de bolletjes 18-20 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn en de korst knapperig is en hol klinkt als je erop klopt. Laat de bolletjes kort afkoelen en serveer. Laat ze volledig afkoelen voordat je ze opbergt.

Per portie: ca. 286 kcal

8 g eiwit | 5 g vet | 51 g koolhydrat­en

Willem: “Je kunt de bolletjes tot 1 maand bewaren in de vriezer. Laat de bolletjes ontdooien bij kamertempe­ratuur en bak ze dan nog in een paar minuten af in de oven.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands